Apple dnes ráno uskutečnil přenos dopředu natočené prezentace Scary Fast, jež se zaměřovala primárně na nové Macy a MacBooky (popřípadě čipy M3, které je pohání). S celou keynote se ale pojí jedna zajímavost: ačkoliv záběry jako vždy vypadaly grandiózně, a proto byste si možná mysleli, že Apple použil špičkovou kameru za několik stovek tisíc, ve skutečnosti se vše nahrálo na iPhone 15 Pro Max.

Ačkoliv se součástí výbavy nestala profesionální kamera, s novým vlajkovým telefonem, který se na pulty obchodů dostal v poslední třetině září, nakládali skuteční odborníci. Největší zásluhy na natočení celé keynote má režisér Brian Oakes, jenž stojí za několika dokumentárními filmy. Ruku k dílu přiložil taktéž Jon Carr, jehož jméno najdeme v titulcích u děl jako Top Gun: Maverick nebo Terminátor: Temný osud.

„Tým měl k dispozici speciální držák od SpaceCam, se kterým dokázal pomocí iPhonu jako hlavní kamery hravě pořídit záběry s komplexností, na jakou je zvyklý. Tento držák se totiž obvykle používá při natáčení velkých filmů,“ píše Apple v souvislosti s fotografií, kterou si můžete prohlédnout níže.

Společnost také zveřejnila dvouminutové video, přibližující zákulisí celého natáčení. V tiskové zprávě Apple vysvětlil, že při práci využil vícero iPhonů 15 Pro Max a bezplatnou aplikaci Blackmagic Camera, za kterou stojí tvůrci profesionálního střihačského softwaru DaVinci Resolve. O jejím vydání pro operační systém iOS jsme vás kdysi informovali zde.

„Díky aplikaci Blackmagic Camera vytvořené speciálně pro uživatele iOS mohl štáb pracovat se stejným rozhraním jako oceněné digitální kamery od Blackmagic Design, které mu nabídlo nástroje používané při produkci celovečerních filmů, televizních seriálů a dokumentárních pořadů,“ vysvětluje Apple.

Na video ze zákulisí se můžete podívat níže.