Apple dnes v brzkých ranních hodinách pořádal halloweenský přenos Scary Fast, během něhož představil řadu nových produktů. Už při prvotním oficiálním oznámení v minulém týdnu bylo jasné, že se celá akce bude točit kolem Maců, ale i přesto nakonec zůstala spousta Apple fanoušků jednotlivými oznámeními překvapena. Dopředu se totiž moc konkrétně nevědělo, co očekávat. Pokud Applu něco jde, tak je to právě udržet podstatnou část věcí v tajnosti až do samotného dne D.

Spekulovalo se, že Apple přijde s novou generací svých čipů M, kterými v roce 2020 úspěšně nahradil konkurenční procesory napříč celým portfoliem počítačů. Insideři se prvně domnívali, že pokud se vůbec nějakého nového oznámení týkajícího se řady M3 dočkáme, bude nám odhalen pouze základní článek, tedy stejnojmenné SoC. Nicméně, Apple kromě klasického M3 odhalil také rychlejší varianty M3 Pro a M3 Max.

Začíná tedy další éra Apple Siliconu. Nová generace staví na vylepšené architektuře a jako vůbec první čipy, určené pro počítače a notebooky, sází na 3nm proces. O výrobu se konkrétně stará tchajwanský gigant TSMC a podle všeho je používána technologie N3B (stejně jako u A17 Pro, který tiká pod kapotou iPhonů 15 Pro a Pro Max).

Apple zvýrazňuje především výrazný skok v oblasti výkonu integrované grafiky, což potěší zejména tvůrce obsahu. Ve svých tiskových materiálech firma hovoří až o 2,5násobném nárůstu rychlosti ve srovnání s předchozí řadou M2. Nová architektura GPU navíc přináší pokročilejší technologie, jako je hardwarově akcelerovaný ray-tracing nebo mesh shading. Samozřejmostí je podpora kodeků H.264, HEVC, ProRes/ProRes RAW a AV1.

APPLE M3 – STEJNÝ POČET JADER, ALE LEPŠÍ  VÝKON I EFEKTIVITA

Základní čip Apple M3 je sestaven dohromady z 25 miliard tranzistorů. Klíčovým zjištěním je, že se ani tentokrát nezvýšily počty jader. CPU je tedy znovu osmijádrové, přičemž využívá konfiguraci ze čtyř výkonných a čtyř efektivních jader.

Co se konkrétně týče výkonných jader, oproti M2 se měla zrychlit o 15 %. Apple nicméně neprozradil žádné konkrétnější informace, takže nevíme, za jakých podmínek bylo tohoto posunu dosaženo. Nikoho asi také nepřekvapí, když řekneme, že o frekvencích CPU znovu nepadla žádná zmínka, takže těžko říct, jaký podíl má na oněch 15 % nárůst IPC. V případě čipu A17 Pro se ale diskutovalo o tom, že se IPC téměř neposunulo a Apple čaroval pouze s frekvencemi, tudíž lze stejná situace očekávat také u M3. Efektivní jádra jsou prý rychlejší o 30 %.

GPU je pak opět 10jádrové. Nicméně, nová architektura umožňuje až 20% výkonnostní nárůst CPU výkonu ve srovnání s předchůdcem a totožné zlepšení GPU. K dispozici je také technologie Dynamic Caching, jejímž úkolem je lépe řídit a alokovat paměť GPU. V praxi by tak nemělo docházet k tomu, že se zaplní více paměti, než je skutečně potřeba.

Kapacita unifikované paměti zůstává v případě M3 na 24 GB a propustnost se ze 100 GB/s rovněž nepohnula.

APPLE M3 PRO – POSUN A ZÁROVEŇ ZHORŠENÍ?

Docela vtipná je situace kolem čipu M3 Pro, jenž ve srovnání s předchůdcem přináší řadu zlepšení, ale současně je v několika ohledech horší. Začněme ale u základních parametrů: SoC je sestaveno ze 37 miliard tranzistorů a znovu využívá 12jádrové CPU. Zde se ale dostáváme k první kuriozitě – namísto osmi výkonných a čtyř efektivních jader, jako tomu bylo u M2 Pro, je využívána konfigurace 6 + 6. Právě to je nejspíš důvod, proč CPU čelí pouze 10% výkonnostnímu zlepšení.

Integrovaná grafika pak pracuje s osmnácti jádry, zatímco M2 Pro disponoval 19jádrovým GPU. I tak se ale dočkáváme až o 40 % vyššího výkonu, což je rozhodně pozitivní.

Pozoruhodná je nicméně i unifikovaná paměť, jejíž kapacita sice tentokrát činí 36 GB (namísto 32 GB), ale propustnost spadla z 200 GB/s na pouhých 150 GB/s. Rozhraní sběrnice je totiž pouze 192bitové, nikoliv 256bitové, jak tomu bylo dřív (dokonce i u staršího M1 Pro),

APPLE M3 MAX

Apple M3 Max je největší ze všech dosud představených 3nm SoC. Vybaven je 97 miliardami tranzistorů a celkem 16jádrovým CPU, které sází na 12 výkonných jader a čtyři efektivní. Fakt, že přibyla další výkonná jádra, pravděpodobně stojí za údajným 50% zlepšením ve srovnání s M2 Max (popřípadě 80%, je-li řeč o M1 Max).

GPU nejenže využívá novou architekturu, ale také má o dvě jádra víc než v případě M2 Max, v důsledku čehož bylo možné dosáhnout 20% zvýšení výkonu. Kapacita unifikované paměti byla rovněž navýšena – z 96 GB na 128 GB – nicméně propustnost zůstává na 400 GB/s.