Apple musel nedávno řešit prekérní situaci na francouzském trhu. Jeho tři roky starý iPhone 12 totiž vysílal elektromagnetické vlny, které překračovaly stanovené limity, v důsledku čehož byl okamžitě pozastaven jeho prodej. Hrozilo dokonce stažení všech jednotek z oběhu, čemuž se ale firma nakonec vyhnula. Ačkoliv rozhodnutí úřadu ANFR prvně zpochybňovala, později oznámila, že nesrovnalosti vyřeší softwarovým updatem. Nyní má ale cupertinský gigant ve Francii další problém.

Těsně před uvedením očekávané generace iPhone 15 svolaly čtyři francouzské odbory sdružující zaměstnance Apple prodejen – CGT, Unsa, CFDT a Cidre-CFTC – stávku na pátek a sobotu. Pracovníci požadují vyšší finanční ohodnocení a lepší pracovní podmínky.

První ze zmíněných odborů na sociální síti X uvedl, že se vedení společnosti Apple rozhodlo ignorovat zcela legitimní požadavky a obavy zaměstnanců.

Prohlásil také, že požaduje 7% zvýšení mezd jako kompenzaci inflace a ukončení několikaměsíčního zmrazení náboru zaměstnanců. Cupertino ale požadavku nevyhovělo a nabídlo maximálně 4,5% navýšení platů.

Právě proto mají být odbory odhodlané uspořádat demonstraci v pátek ráno, čili v den, kdy iPhone 15 dorazí na trh, a to hned vedle největšího pařížského Apple obchodu.

„V úterý jsme měli telekonferenci s evropskými šéfy společnosti Apple. V podstatě nám řekli: ‚Vedete si docela dobře, nestěžujte si‘,“ uvedl jeden ze zástupců odboru CGT.

Podle delegáta odboru CFDT není cílem bojkotovat provoz jednotlivých obchodů, nýbrž upozornit na problém jak vedení Applu, tak i širokou veřejnost. Sám výrobce iPhonů se ale k situaci ještě nevyjádřil.