Krátce po úspěšném představení nové generace iPhonů se objevily ne zrovna veselé zprávy týkající se staršího modelu z roku 2020. Ve Francii byly dozorčím orgánem zastaveny prodeje iPhonu 12, a to kvůli nadprahovým úrovním radiace. Jako první o situaci informoval tamní list Le Parisien, jemuž informace sdělil náměstek francouzského ministra pro digitální ekonomiku Jean-Noël Barrot.

Nové testy francouzského Úřadu pro dohled nad radiací (ANFR) odhalily, že je měrný absorbovaný výkon tohoto konkrétního modelu o něco vyšší, než povolují bezpečnostní předpisy. Konkrétní regulační pravidla jsou v členských státech stanovená Evropskou unií. Překročení bezpečných hodnot totiž dle některých studií může zvyšovat riziko určitých forem rakoviny.

Barrot očekával, že se Apple k situaci vyjádří do dvou týdnů. Dokonce hrozil, že kdyby tak americká korporace neučinila, nebál by se stažení všech jednotek iPhonu 12 z oběhu. Uvedl, že se pravidla týkají všech, tedy i technologických gigantů.

Francouzský dozorčí orgán ANFR má v plánu svá zjištění konzultovat s úřady dalších členských států Evropské unie. Kupříkladu německá Federální síťová agentura (BNetzA) už stihla prohlásit, že po diskuzi s francouzskými úředníky může vydat podobná opatření.

K situaci se už stihla vyjádřit sama společnost Apple – zvládla to tedy výrazně dřív, než Barrot předpovídal. Reakce jako taková se ale možná rovněž vyhnula předpokladům Francouzů. Namísto toho, aby Apple sklopil uši a rozhodl se problém vyřešit softwarovou aktualizací, která by podle ministerského náměstka stačila, se firma hájí, že iPhone 12 normy splňuje.

Model byl údajně testován samotným Applem a laboratořemi třecích stran. Z výsledků přitom mělo vzejít, že globální standardy pro radiaci splňuje. Cupertinský gigant prý ANFR poskytl všechny důležité podklady, které naznačují pochybení na francouzské straně.