Apple se začal kvůli francouzským testům iPhonu 12, jež prokázaly, že telefon vyzařuje nadměrné množství elektromagnetických vln, dostávat do čím dál větších problémů. Tímto konkrétním modelem chytrého telefonu se začalo zabývat Německo a posléze také Belgie, což nasvědčovalo tomu, že by se firma mohla ocitnout pod drobnohledem dalších evropských zemí.

Společnost Apple reagovala na problém od samého začátku, ale zřejmě ne tak, jak předpokládal náměstek francouzského ministra pro digitální ekonomiku Jean-Noël Barrot. Namísto toho, aby cupertinský gigant neprodleně vydal softwarovou aktualizaci a problém vyřešil, se ohradil vůči samotným výsledkům testování.

Francouzským úřadům Apple předložil testy uskutečněné v jeho prostorách a laboratořích třetích stran, jež měly prokázat, že se měrný absorbovaný výkon (SAR) iPhonu 12 pohybuje ve stanovených mezích.

Přestože zpochybnil zjištění dozorčího orgánu ANFR, Apple dnes slíbil zavedení lokální softwarové aktualizace, aby iPhone 12 vyhovoval testovacím metodám použitým ve Francii.

„Pro uživatele ve Francii vydáme aktualizaci softwaru, která bude přizpůsobena protokolu používanému francouzskými regulačními orgány. Těšíme se, až iPhone 12 bude ve Francii nadále dostupný,“ uvedla společnost v prohlášení.

Podle zdrojů agentury Reuters, která o situaci informovala, měla Apple požádat o systémovou aktualizaci také italská vláda. To jen dokazuje, jaký vliv měly francouzské testy na kontrolní orgány a úřady v dalších členských zemích Evropské unie.