ChatGPT, Midjourney nebo Stable Diffusion. Hovoříme o modelech umělé inteligence, které pracují s obrovským množstvím dat, na jejichž základě jsou schopny generovat obsah poté, co uživatel zadá příkaz ve formě textu. Tyto a podobné modely umělé inteligence se trénují na speciálních čipech, nejčastěji těch od společnosti Nvidia.

Její AI řešení jsou na trhu momentálně nejoblíbenější, což ale v kombinaci s masivní poptávkou tvoří dlouhé čekací doby a extrémní nárůsty cen. Nedostatek GPU typu Nvidia H100 by nás mohl provázet až do roku 2025.

Letos chce Nvidia dodat více než půl milionu AI čipů, v následujícím roce pak má toto číslo poprvé překročit milionovou hranici. K tomu je však nezbytné, aby se zeleným týmem maximálně spolupracovala síť partnerů, a je navíc možné, že Nvidia bude muset své portfolio spolupracujících firem diverzifikovat. Prozatím jsou ale všechny AI čipy vyráběny tchajwanským gigantem TSMC.

Právě jeho předseda, Mark Liu, na akci Semicon Taiwan připustil, že firma zaznamenala značný nárůst objednávek od Nvidie a dalších partnerů, za což může právě rozmach generativní umělé inteligence. Informoval o tom zpravodajský server Nikkei Asia. Liu také dodal, že s tak velkým skokem v počtu objednávek TSMC nepočítalo.

„Nejde o nedostatek čipů AI, ale o nedostatek naší kapacity CoWoS. V současné době nemůžeme uspokojit 100 % potřeb našich zákazníků, ale snažíme se podporovat přibližně 80 %. Myslíme si, že se jedná o dočasný jev. Po rozšíření naší [kapacity pro přípravu pokročilých čipů] by se měl do jednoho a půl roku zmírnit,“ prohlásil Liu.

Segment datových center společnosti Nvidia zažil dle poslední zprávy o výdělku – z druhého kvartálu letoška – meziroční nárůst o 171 %. Z dřívějších zjištění vyplývá, že Nvidia na jednom grafickém superčipu H100 vydělá 1000 %, ne-li víc, jeho výrobní ceny. A to i přesto, že jsou náklady na vývoj nepochybně vysoké.