Přichází další zajímavá zpráva týkající se grafických superčipů Nvidia H100. Krátce poté, co list Financial Times přišel s tvrzením o půlmilionových dodávkách v letošním roce, se nechal slyšet známý finanční expert Tae Kim. Z příspěvku uznávaného redaktora listu Barron's vyplývá, že zelený tým vydělá na jednom tomto GPU pro trénování modelů umělé inteligence více než 1000 % jeho výrobní ceny.

Kim se v postu na platformě X odvolává na konzultaci s americkou investiční bankou Raymond James. Odhadovaná výrobní cena jednoho čipu H100 je podle všeho 3 320 amerických dolarů. Následně jej má Nvidia prodat spotřebitelům, nejčastěji velkým firmám či technologickým startupům s vyšším kapitálem, za 25 až 30 tisíc dolarů.

Není však jasné, co přesně ono číslo 3 320 znamená. Nikde není přesně specifikováno, zda se jedná o cenu materiálů použitých pro výrobu, anebo částku, ze které jdou peníze rovněž na pokrytí nákladů na další účastníky výrobního cyklu. Server Tom's Hardware poznamenává, že se plat průměrného inženýra elektronického hardwaru uvnitř Nvidie pohybuje kolem 202 tisíc dolarů ročně (téměř 4,5 milionu korun v přepočtu). Odkazuje přitom na portál Glassdoor.

Pravda s 1000procentovým výdělkem ale může být někde úplně jinde a je dost pravděpodobné, že Nvidia ve skutečnosti vydělá mnohem více. Zprávy z poslední doby totiž zmiňují cenové nárůsty a v některých regionech, zejména v asijské velmoci Číně, může cena jednoho čipu H100 sahat klidně i k 70 tisícům dolarů.

Momentální boom kolem umělé inteligence je daleko vážnější než někdejší krypto mánie. Po spuštění generativního nástroje ChatGPT se stále více a více firem zaměřuje na implementaci AI řešení do svých služeb, neboť vidí potenciál výdělku. Spotřebitelům nepochybně zjednodušení či zrychlení práce s aplikacemi vyhovuje, a tudíž jsou častokrát ochotni si za přednostní nebo kompletnější přístup k umělé inteligenci uvnitř nich zaplatit.

Nicméně, zatímco Nvidia má důvod k oslavám – její AI technologie patří k nejžádanějším a dá se hovořit o monopolu – jiní ostrouhají. Kupříkladu výrobci paměťových modulů DDR5 čelí kvůli umělé inteligenci výzvě, neboť klesá zájem o tradiční instalace HPC. V důsledku toho museli přehodnotit svá očekávání a předpokládá se, že DDR5 se vyrovná DDR4 až ve třetím kvartálu roku 2024, píše Tom's Hardware.