Odhalení nových vlajkových lodí Samsung Galaxy S24 se postupně blíží a s jejich následným vydáním se svého debutu dočká také procesor Exynos 2400. Po neúspěchu s Exynosem 2200 se Samsung pokusí dokázat, že umí vyrábět čipy alespoň podobně dobře jako konkurence.

První CPU benchmarky nicméně hrály ve prospěch Snapdragonu 8 Gen 3 z dílen amerického Qualcommu, jímž bude řada Galaxy S24 disponovat pouze v některých regionech světa. Ve všech oblastech, tedy i u nás, jím nicméně má disponovat nejdražší model Ultra.

Co by ale mohlo v případě Exynosu 2400 překvapit, je výkon grafického jádra. Jak už Samsung dříve avizoval, při vývoji GPU spolupracoval se společností AMD, v důsledku čehož bude moct nový čipset využívat architekturu RDNA 3. Předběžné testy, které jsme zmiňovali už při prvotním oznámení Exynosu 2400, sice ukazovaly ne zrovna uspokojivé výsledky, avšak podle některých spekulací je zde stále naděje.

Insider Revegnus sdílel na platformě X souhrn některých zvěstí o Exynosu 2400. Mezi nimi je také tvrzení, že čipset poskytne vyšší výkon GPU než Apple A17 Pro, jímž disponují dva dražší modely z nové generace iPhonů.

Právě GPU bylo letos u A17 Pro hlavním tahounem. Posun ve výkonu procesoru byl totiž pouze menšího charakteru, a to i navzdory použití modernějšího výrobního procesu od TSMC. Pokročilejší schopnosti integrované grafiky umožňují iPhonům rozběhnout i náročnější herní tituly, jako například Assassin's Creed Mirage nebo Resident Evil 4 Remake. Samostatně jsme vás o tom informovali zde.

Pakliže Exynos 2400 dosáhne alespoň podobné rychlosti GPU jako A17 Pro, budeme příjemně překvapeni. Zda jsou aktuální spekulace pravdivé, se však ukáže až po vydání série Galaxy S24, tedy pokud do té doby nespatří světlo světa nějaký významnější únik.