Letošní vlajkové lodě Samsung Galaxy S23 využívali exkluzivní procesor od Qualcommu, který byl přetaktovanou variantou dobře známého Snapdragonu 8 Gen 2. V tomto roce jsme neviděli v akci žádné SoC řady Exynos, která si navrhuje a vyrábí sám Samsung, a to zřejmě kvůli fiasku v roce 2022. Tehdy byla high-endová série Galaxy S22 vydána s čipem Exynos 2200, na něhož se hromadily stížnosti snad ze všech stran. Začátkem následujícího roku se ale jihokorejský výrobce hodlá k vlastním čipům vrátit, a to v plné parádě.

Už dlouho se spekuluje o tom, že řada Galaxy S24 vyjde v některých regionech s novým čipsetem Exynos 2400. Mimo jiné se verze se Snapdragonem 8 Gen 3 vyhne i České republice, což v mnohých zdejších spotřebitelích zanechává smíšené pocity – právě po zkušenostech s Galaxy S22. Samsung se proto ujišťuje, že rozšíří dobré povědomí o novém čipu do lednového vydání. Jeho klíčové přednosti tedy odhalil na konferenci LSI Tech Day 2023 už nyní.

Podle dřívějších spekulací bude Exynos 2400 využívat výrobní proces 4nm LPP+, v důsledku čehož bude schopen poskytnout lepší energetickou efektivitu než Tensor G3, který je přítomen v nové vlajkové řadě Google Pixel 8. Nicméně, Tensor G3 je v oblasti výkonu CPU zhruba na o něco horší úrovni než rok a půl starý Snapdragon 8+ Gen 1 od Qualcommu, z čehož vyplývá, že zdaleka nedosahuje na výkon modernějších high-endových SoC.

Exynos 2400 má ale podle Samsungu přinést se svými 10 jádry 70% nárůst ve výkonu CPU oproti zmíněnému Exynosu 2200. Klíčovou roli hraje také integrovaná grafika, která je postavená na architektuře RNDA 3 od společnosti AMD, s níž má jihokorejský výrobce telefonů dlouhodobé partnerství.

GPU je konkrétně označeno jako Xclipse 940. Před pár dny se objevilo v databázi testovacího softwaru Powerboard 4.0, a to s výsledkem testu Sacred Patrh, jenž využívá Vulkan API. Se svým skóre 1 656 bodů dosáhlo lepšího výsledku, než je průměrné skóre Adreno 740, kterým disponuje Snapdragon 8 Gen 2. Nicméně, nejlepším výsledkem tohoto Adrena je 1 787. Na Mali G715 Immortalis (v čipu Dimensity 9200)ztrácí mnohem výrazněji. Samsung ale v tiskové zprávě přesto zmiňuje například pokročilé schopnosti ray-tracingu.

V dnešní době hraje důležitou roli také umělá inteligence, takže není divu, že Samsung ve svých propagačních materiálech hovoří také o vlivu Exynosu 2400 na práci s ní. Nový čipset údajně dosahuje v této oblasti až 14,7krát vyššího výkonu než Exynos 2200. Samsung také představil nový AI nástroj pro generování textu na obraz pomocí referenční desky Exynosu 2400.

Údaje na papíře jsou vždy mnohem méně relevantní než výsledky skutečných testů, kterých je v současné době ještě málo na to, abychom mohli vyhodnotit, zda je Exynos 2400 návrat ke starým (špatným) kořenům, anebo povedený čipset. Co se ale týče výkonu GPU, osobně bych sázel na to, že Snapdragon 8 Gen 3 bude mít na víc, minimálně tedy dle předběžných testů a informací.