Firefox nedávno spustil aktualizaci, díky které ho na Microsoft Windows nastavíte jako základní prohlížeč jedním kliknutím.

Tato možnost u systému sice existovala i předtím, každý uživatel ale musel možnost hledat v nastaveních. Výjimkou byl Edge od Microsoftu, který lze takto nastavit jedním kliknutím přímo z prohlížeče.

Ve verzi Firefox 91 z 10. 8. se Mozille díky metodě „reverse engineering“ podařilo replikovat zmíněnou funkci Edge. Zkrátka přišli na způsob, jak Edge defaultní prohlížeč mění.

Pro uživatele to znamená, že přepnout Firefox na základní prohlížeč počítače jde jedním kliknutím na tlačítko, které se při spuštění aplikace ukáže, není třeba vyplnění žádných dalších políček.

Mozilla tak zjevně filtruje frustraci z toho, že nastavení defaultního prohlížeče je na Windows s výjimkou jeho vlastního obtížné. „Lidé by měli mít možnost jednoduše nastavit základní aplikace, bohužel ji ale nemají,“ říká mluvčí společnosti.

Firma žádá Microsoft o změnu už od roku 2015, kdy mu poslala otevřený dopis. Za tu dobu se nezměnilo nic, Windows 11 navíc proces nastavení defaultního prohlížeče ještě dále ztěžuje.

Žádný z ostatních velkých prohlížečů zatím Mozillu v kroku nenásledoval a není jasné, jaká bude odpověď Microsoftu. Ten má sice dobré důvody nenechat aplikace měnit klíčová nastavení, obcházení těchto regulací svým prohlížečem se ale zdá nefér.