Na čtvrtek jsme si pro vás připravili technologické Stručně. Dozvíte se, jaké změny potkaly v aktualizaci Facebook, o ambiciózních plánech ARM procesorů i o novém záměru YouTube.

ADOBE PŘEDSTAVUJE BALÍČEK PRO IPADY ZA 14,99 $

Za cenu patnácti dolarů nabízí Adobe svůj balíček pro iPad. V něm jsou k dispozici aplikace Photoshop, Illustrator, Fresco i Spark. Ze služeb pak třeba Adobe Fonts a k tomu 100 GB cloudového uložiště. Součástí balíčku nejsou desktopové aplikace, pro uživatele tabletů od Apple se ale určitě jedná o zajímavou nabídku, plné předplatné Adobe totiž stojí 53 dolarů.

YOUTUBE TESTUJE ABSENCI POČÍTADLA DISLAJKŮ

YouTube testuje nový vzhled své platformy, který skrývá počty dislajků u videí. Učinil tak prý na základě zpětné vazby.

Dislajky nezmizí úplně, tvůrci je stále uvidí v administraci svého kanálu a YouTube je i nadále bude používat jako metriku pro svůj algoritmus.

Proti kroku se vyrojila řada kritiky. Jeden tweet se ptá: „A co obsah, který lidem objektivně škodí? Třeba scamy atd.?“

EASTER EGG Z WINDOWS 95 NALEZEN PO 25 LETECH

I zaměstnanci Windows ve svých programech často schovají nějakou skrytou funkci, na kterou uživatelé můžou, nebo nemusí přijít. Jsou to tzv. easter eggy. A právě jeden takový byl teď objeven ve Windows 95, po 25 letech od vydání softwaru.

Otevřete Internet Mail, kliknete na Help a poté About. Když se obrazovka About otevře, klikněte na zobrazený soubor comctl32.dll a poté napíšete MORTIMER na klávesnici. Otevře se okno se jmény vývojářů.

Přečtěte si také: iPad Air se pravděpodobně dočká OLED provedení

ARM PŘINÁŠÍ PRVNÍ NOVOU ARCHITEKTURU ZA DEKÁDU

Abychom ARM procesory našli, nemusíme chodit daleko. Najdeme je v našich telefonech, laptopech i v některých cloudových serverech. Tyto čipy teď dostaly novou architekturu; ARM v9. Firma se u ní chtěla zaměřit na tři hlavní aspekty: zabezpečení, výpočty týkající se AI a celkovou výpočetní kapacitu.

Cíle firmy ARM jsou neskromné; chce, aby architektura poháněla 300 miliard čipů.

FACEBOOK BUDE PŘÍSPĚVKY ŘADIT PODLE ČASU, NE ALGORITMU

Do mobilních aplikací sociální sítě Facebook míří aktualizace s několika novinkami. Nově vám umožní seřadit příspěvky od přátel a sledovaných skupin chronologicky podle času, ne podle toho, jak je seřadí algoritmus.

Nově také půjde vypnout politické reklamy, nebo ztlumit skupinu, abyste nadále neviděli její příspěvky.

KARTY NVIDIE MŮŽE NOVĚ VYUŽÍVAT VIRTUÁLNÍ POČÍTAČ

Umožněním „GPU Passthrough“ na svých kartách NVIDIA konečně dovolí využití grafické karty jako součást virtuálního počítače. To znamená, že na stroji poběží „simulace“ dalšího počítače, která bude moct využívat grafiku.

To mimo jiné znamená, že si uživatelé Linuxu budou moct zahrát hry pro Windows. Nová funkcionalita pak určitě potěší vývojáře her; ti totiž budou moci své hry otestovat na více zařízeních a operačních systémech díky virtuálnímu počítači.

Ačkoli novinka neovlivní tolik lidí, pro ty, kterých se dotkne, se jedná o podstatné vylepšení.

STACK OD GOOGLU JE MOŽNÁ NEJLEPŠÍ MOBILNÍ SKENER

Google má vlastní aplikaci pro skenování dokumentů, je to Stack. Stejně jako ostatní podobné aplikace používá Stack fotoaparát telefonu k pořízení snímku dokumentu, který pak převede do požadovaného formátu. 

Google ale přináší něco navíc, dokumenty totiž sám čte, a tak vám umožní v nich hledat klíčová slova, nebo zobrazit sumu ze složenky. Stack má navíc ještě integraci s Google Drivem, a tak ještě může dokumenty přehledně zálohovat.

Aplikace je zatím pro Android dostupná v USA. Kdy se jí dočkáme i my, zatím Google neohlásil.

Přečtěte si také: YouTube hodlá vyvinout aplikaci pro Apple Vision Pro