Naprostý boom týkající se umělé inteligence, který v podstatě odstartoval spuštěním generativního nástroje ChatGPT od společnosti OpenAI, zasáhnul celé technologické odvětví. AI nástroje se postupně začínají dostávat snad do každé populárnější aplikace či služby a mnoho výrobců má v plánu ještě více integrovat komplexní modely také do hardwaru (například chytrých telefonů). Asi nikoho proto nepřekvapí, že pár dalších AI vychytávek nyní dostává YouTube.

Populární streamovací platforma je provozována Googlem, který patří na poli umělé inteligence k těm nejvýznamnějším hráčům. Kalifornský softwarový gigant, mimo jiné také stojící za operačním systémem Android, se dlouhodobě snaží obohatit prostředí YouTube o nejrůznější AI funkce. V září kupříkladu přinesl spoustu chytrých nástrojů tvůrcům obsahu. S novou, nedávno ohlášenou aktualizací ale cílí spíš na diváky.

Členům programu YouTube Premium, kteří pochází ze Spojených států a používají aplikaci na zařízeních s operačním systémem Android, bude brzy v rámci otevřeného testování zpřístupněn chatbot postavený na umělé inteligenci. Nacházeje se pod některými videi v rámci tlačítka „Ask“ (Zeptat se) dovede poskytnout informace nejen o daném videu, ale také zvládne doporučit obsah nebo odpovídat na další otázky týkající se platformy (například „Jak rozsáhlá je komunita na YouTube?“). Experimentální funkci má již nyní k dispozici malé množství uživatelů.

Další AI novinkou je funkce pro chytré shrnutí obsahu v komentářové sekci. Příspěvky uživatelů dokáže umělé inteligence rozřadit podle tématu do sekce „Topics“ (Témata) a vy si následně můžete procházet komentáře pouze v té kategorii, která vás zajímá. Nutné je ale myslet na to, že AI nemusí všechny příspěvky roztřídit správně. Vychytávka je pro předplatitele YouTube Premium k dispozici už nyní, a to po zaregistrování do přes panel pro experimentální funkce.