Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Ještě před rokem Microsoft tvrdil, že aktualizace systému Windows nesoucí nové funkce na naše počítače zamíří jen jednou ročně. Už teď se plán vydávání mění, a to výrazně. Společnost chce přejít na tříletou frekvenci vydávání nových operačních systémů a rychlejší spouštění nových aktualizací.

O změnách píše web Windows Central na základě neveřejných interních informací z Microsoftu. Příští velká verze operačního systému Windows by k nám tak měla zamířit už v roce 2024, tři roky od loňského představení Windows 11. To je výrazné zrychlení oproti Windows 10, které ve službě zůstalo šest let.

Microsoft ale neplánuje zrychlit jen vývoj nových verzí. S vyšší frekvencí chce vydávat i aktualizace přinášející do systému nové funkce. Z jedné takové aktualizace ročně, jako tomu je nyní, se mají stát až čtyři. Bezpečnostní aktualizace samozřejmě budou i nadále vycházet mnohem častěji.

Něco podobného si společnost vyzkoušela už letos. Ikona indikující počasí na Windows 11 přibyla před několika měsíci odděleně od větší aktualizace, která má přijít až ve druhé polovině roku. To Microsoftu umožní novinky vydávat hned, když budou připravené, bez nutnosti čekat na datum jedné aktualizace za rok.

O oné nové verzi Windows toho moc nevíme. Interně se na ní referuje jako na „Next Valley“. V současnosti se nachází teprve v prvních fázích plánování a vývoje. Vzhledem k současnému stylu pojmenovávání aktualizací půjde nejspíš o Windows 12. Pořád jde ale o interní plány, a tak se ještě může změnit leccos.