Začátkem července jsme vás informovali o nové zajímavé vychytávce komunikační platformy WhatsApp, díky níž mohou tvůrci obsahu, organizace nebo firmy snadno zasílat jednosměrné zprávy svým příznivcům. Novinku nyní Meta rozšiřuje do více než 150 zemí, ale vypadá to, že někteří Češi si ještě chvíli počkají.

Masivně rozšiřující se funkce nese název Kanály a funguje prakticky stejně jako Kanály na Instagramu, které u zdejších tvůrců a jejich fanoušků nabírají na popularitě. Vychytávka ve WhatsAppu slibuje vysokou míru soukromí – platforma schovává osobní údaje správců skupin i jednotlivých sledujících. Kanály jsou k dispozici odděleně od standardních zpráv.

WhatsApp se při příležitosti otevření Kanálů milionům dalších uživatelů uchýlil k založení vlastní místnosti. Když jsme se však do ní chtěli připojit my z redakce, dostalo se nám tak maximálně hlášky, že funkci zatím k dispozici nemáme. Tlačítkem, které je součástí okna, si však můžete zažádat o zaslání oznámení, jakmile bude funkce dostupná i pro vás.

WhatsApp také na základě zpětné vazby od uživatelů přidává následující funkce:

  • Vylepšený seznam – kanály, které můžete začít sledovat, jsou teď automaticky filtrovány podle vaší země. Kromě toho si také můžete zobrazit nové nebo nejaktivnější kanály, případně ty, které jsou populární na základě počtu sledujících.
  • Reakce – můžete reagovat a vyjadřovat svůj názor pomocí emoji a také se vám zobrazí celkový počet reakcí. To, jak zareagujete, se sledujícím neukáže.
  • Úpravy – brzy budou moct správci provádět změny svých aktualizací až po dobu 30 dnů, po nichž je automaticky odstraníme z našich serverů.
  • Přeposílání – vždycky, když přepošlete aktualizaci z kanálu do chatů nebo skupin, bude obsahovat odkaz zpět na kanál, kde si lidé budou moct přečíst více.

Kanály bude WhatsApp nadále rozšiřovat mezi další uživatele a obohacovat o nové funkce. „Během nadcházejících měsíců umožníme, aby mohl kanály vytvářet kdokoli,“ uvádí.