Meta již delší dobu dává najevo, že nechce, aby byl WhatsApp pouhou aplikací pro chatování. Skrz nově přidané funkce se z něj postupně víc a víc stává sociální síť, přičemž nová vychytávka umožní organizacím nebo jednotlivcům jednoduchým způsobem informovat všechny své příznivce. Tým služby představil Kanály.

Ty slouží jako prostředek pro zasílání jednosměrných zpráv všem uživatelům, kteří se stanou vašimi odběrateli. Komunikovat s nimi budete moci prostřednictvím běžných textovek, jež půjde obohatit o nejrůznější multimédia, jako například fotografie, videa, samolepky či ankety.

„[Kanály] nabízejí způsob, jak přímo v aplikaci WhatsApp jednoduše, spolehlivě a soukromě dostávat důležité aktualizace od lidí a organizací. Kanály budou na nové kartě Aktualizace, kde najdete stav a kanály, které se rozhodnete sledovat. Budou tedy pěkně oddělené od chatů, které vedete s rodinou, přáteli a komunitami,“ vysvětluje tým WhatsAppu v blogovém příspěvku.

Do jednotlivých kanálů se budete moct jako odběratel dostat skrz speciální nabídku, kde najdete jak doporučené kanály, tak i vyhledávací pole, přes které budete moct vyhledat kanál dle své libosti. Chybět nebude ani možnost přidat se přes zvací odkaz.

Jedním ze základních pilířů funkce jsou i prostředky pro ochranu soukromí, díky čemuž budou moct z kanálů benefitovat i tvůrci obsahu nebo celebrity. Odběratelé totiž neuvidí telefonní číslo ani profilovou fotografii správce. Stejně to funguje i opačně – správce nebo další členové zase nebudou mít přehled o vašich osobních informacích.

Když už jsme nakousli vzájemné vztahy jednotlivých osob s přístupem ke kanálu, rovněž je dobré zmínit, že správci budou moct rozhodovat o tom, kdo bude moct jejich kanál sledovat. Stejně tak budou moct určit, zda jej půjde vyhledat přes zmíněné vyhledávací pole.

WhatsApp upozorňuje, že kanály nejsou v základu chráněny koncovým šifrováním, ale aktuálně se zabývá tím, jak tuto možnost v budoucnu implementovat. V příspěvku také uvedl, že se odeslaný obsah bude v kanálech uchovávat pouze po dobu 30 dní.

Funkce bude prvně spuštěna v Kolumii a Singapuru, avšak během následujících měsíců by se měla rozšířit do dalších koutů světa. Co si o ní myslíte vy? Své myšlenky s námi můžete sdílet v komentářích!