AMD momentálně zaostává za Nvidií v pomyslném závodu, jenž spočívá ve vydávání grafických karet nové generace, nicméně zprávy z posledních týdnů nasvědčují tomu, že svou ztrátu již brzy stáhne. Začátkem května již bylo konečně potvrzeno, že se brzy dočkáme mainstreamových modelů založených na architektue RDNA 3, přičemž vše nasvědčuje tomu, že prvním vydaným kouskem bude Radeon RX 7600.

Podle dřívějšího tvrzení známého leakera Moore's Law Is Dead přijde tento model, zaměřený na méně náročné publikum, už 25. května. Ačkoliv toto datum vydání nejsme schopni potvrdit z jiného zdroje, snímek, který obdržel server Videocardz, nasvědčuje tomu, že RX 7600 už opravdu klepe na dveře.

Fotografii zaslal serveru Videocardz anonymní zdroj a je na ní zachyceno několik vyskládaných grafických karet Radeon RX 7600 od výrobce Sapphire v nespecifikovaném asijském obchodě. Karty jsou sice zabaleny, což je na jednu stranu škoda, jelikož se nemůžeme podívat na jejich design, nicméně balení jako takové potvrzuje řadu důležitých informací.

Snad nejlépe spatřitelnou informací je, že karta bude vybavena 8GB pamětí a monitor k ní bude možné připojovat přes HDMI. Když se ale podíváte na bok krabice, spatříte malým písmem vypsané některé z klíčových parametrů. Štítek hlásí, že Radeon RX 7600 disponuje 32 výpočetními jednotkami, a tudíž nabídne plnou konfiguraci čipu Navi 33 vybaveného 2 048 stream procesory. Stejně tak je na něm napsáno, že model disponuje 32MB Infinity Cache.

Podle čtenáře Videocardz, který vyskládaná balení zachytil, bude karta stát něco kolem 249 dolarů, což v přepočtu představuje 5 300 Kč bez DPH. Informaci je ale nutné brát s rezervou, neboť ji nelze ověřit s dalších zdrojů.