Pomoci s výzkumem chování počasí můžete díky tomuto projektu i vy. Camaliot, který zaštiťuje Evropská kosmická agentura, chce s pomocí vlastníků mobilních telefonů po celém světě zpřesnit systémy předpovídající počasí. Jak toho ale chce dosáhnout?

Aplikaci spustíte na telefonech s Android 7 a novějším, pokud umí pracovat s GPS. Satelity totiž pozici telefonu zjišťují pomocí vysílání signálů se svou pozicí a časem. Výpočtem s délkou trvání těchto přenosů od vícero satelitů lze vypočítat současnou polohu vašeho zařízení.

Camaliot pak změří různé aspekty těchto signálů, jako je třeba jejich síla. Tato data by pak bylo možné zkombinovat se současnými měřeními a monitorovat množství vodní páry v atmosféře. Vědci pak doufají, že je budou moci využít ke zpřesnění předpovědi počasí.

Měří se také stav v ionosféře, vzdálené části zemské atmosféry blízko vesmíru. V plánu je tak i sledování tohoto „vesmírného počasí“. To by navíc mohlo vést zpět ke zlepšení GPS, která by mohla počítat s událostmi jako jsou sluneční geomagnetické bouře.

Použití zatím bohužel nefunguje vůbec na pozadí, aplikaci si stáhnete a uvnitř spustíte a ukončíte sběr dat. Svá měření pak přímo v aplikaci budete moci porovnat s těmi od ostatních uživatelů, později bude reprezentace pořízených dat přesunuta na dedikovaný portál.