Po roce se opět setkáváme u zářijového Apple Eventu. I letos se fanoušci jablečného technologického giganta těšili na novou generaci iPhonů, která znovu přichází ve jménu designových i hardwarových zlepšení. A po dlouhých létech také nového konektoru USB-C. Pojďme se tedy detailněji zaměřit na to, co přináší levnější dvojice iPhonů.

IPHONE 15 A IPHONE 15 PLUS

Loňská novinka jménem Dynamic Island se Applu vyplatila. Nejenže se ve srovnání s klasickým výřezem jedná o povedenou změnu v oblasti designu, ale současně nabízí nové funkce, které tehdy nemohly být k dispozici. Proto tedy spoustu Apple fanoušků bezesporu potěší, že se tato „pilulka“ s kamerovým hardwarem dostává i k levnější dvojici modelů. Přesně tak, jak se očekávalo.

Dynamic Island úzce souvisí s obrazovkou, a tak se zaměřme i na ni. Apple uvádí, že v případě modelů iPhone 15 a iPhone 15 Plus dosahuje až dvakrát vyššího jasu než v případě loňské generace. Konkrétně počítá s hodnotami 1 600 nitů pro nejvyšší jas s HDR a 2 000 nitů představující maximální jasnost uvnitř místnosti. I letos je využívána panelová technologie Super Retina XDR alá OLED.

Levnější dvojice z řady iPhone 15 nasazuje do praxe procesor z loňských Pro modelů, čili A16 Bionic, který v současné době představuje jedno z nejrychlejších mobilních SoC na trhu. Úspěšně překonává kupříkladu vlajkový Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu, jenž se nachází v řadě prémiových Android telefonů.

Pro iPhony jsou charakteristické i špičkové fotoaparáty, velkého zlepšení se tedy dočkají zadní kamery. Hlavní senzor nabídne rozlišení 48 MP, což zařídí ještě detailnější fotky, než kdy dřív. Apple slibuje pokročilou technologii, která z původní 48MP fotky udělá kombinací dat ze sousedících pixelů vysoce kvalitní 24MP fotku. Hlavní senzor se také bude starat o fotky s dvojnásobným přiblížením „s kvalitou optického přiblížení“.

Novinky se dostávají také portrétnímu režimu. Ten nově automaticky identifikuje všechny osoby a zvířata na fotce a vy tak zaostřit na jednotlivé subjekty můžete až po vyfocení snímku. Další senzory se ale vyššího rozlišení nedočkaly.

CENA A DOSTUPNOST

Apple určitě udělá radost všem, kteří se báli zdražení. Dvojice levnějších modelů si totiž zachová loňskou cenovku, čili 799 dolarů za základní provedení a 899 dolarů za variantu Plus. České ceny stále neznáme, avšak jakmile k nim budeme mít patřičné informace, článek aktualizujeme.

AKTUALIZACE: Česká cena iPhonu 15 začne na 23 990 korunách, iPhone 15 Plus se pak bude prodávat od 26 990 Kč.