Poslední dobou se začínáme dostávat do fáze, kdy SSD disky nepředstavují takovou hrozbu pro naše peněženky. Oproti klasickým HDD úložištím jsou výrazně rychlejší, a když mezi těmito dvěma typy disků není moc výrazná cenová bariéra, je asi jasné, kdo bude mezi zákazníky oblíbenější.

Nejnovější průzkum společnosti TRENDFOCUS, který cituje server Tom's Hardware, ukazuje, že se HDD diskům vůbec nedaří. V loňském roce jejich celkové prodeje údajně klesly o až o 42,5 %. Dodávek tedy bylo zhruba 36 nebo 35 milionů kusů.

Podle dostupných informací je na tom vůbec nejhůře společnost Seagate, jež prodala až o 43,7 % méně HDD. V závěsu za ní je pak WDC, jehož zájem se mohl propadnout klidně i o 43 %. Třetí zmíněný výrobce, Toshiba, se dramatickým poklesům rovněž nevyhnul a jeho prodeje se mohly v roce 2022 snížit o 39,3 %.

Pokud tento trend bude pokračovat ještě nějakou dobu, je jasné, že trh s HDD brzy ztratí smysl. V případě 3,5palcových HDD úložišť sice prodejci doufali v příchod zelených čísel, který měl nastat ve čtvrtém kvartálu, ale toho se bohužel nedočkali. Alespoň 2,5palcovým HDD se v posledním čtvrtletí loňska dařilo – tehdy proběhl jakýsi záblesk v podobě 15% mezičtvrtletního oživení.

A jak je na tom váš počítač? Dopřáli jste mu větší množství SSD disků, nebo využíváte i HDD úložiště?