Že společnost MSI připravuje novou kapesní herní konzoli, která by mohla představovat zajímavou konkurenci pro Steam Deck, ASUS ROG Ally či Lenovo Legion Go, už není žádným tajemstvím. Vše začalo u krátké upoutávky, ze které bylo možné říct pouze něco málo o designu, ale vůbec nic o specifikacích, nicméně teď už máme informací mnohem více.

Kupříkladu obrázek zachycující handheld jako takový, zřejmě nesoucí označení MSI Claw, zveřejnil na sociální platformě X dobře známý leaker vystupující pod jménem wxnod. Kromě joysticků s RGB prvky dostane konzole také modrá tlačítka ABXY a d-pad. Doprovodná tlačítka pro manipulaci s nastavením konzole nebo interakce s jejími funkcemi nalezneme okolo displeje s poměrně silnými rámečky. Bohužel, na rozdíl od Steam Decku či Lenovo Legion Go vůbec nedisponuje trackpady.

Mnohé z vás bude určitě detailněji zajímat výkonnostní stránka, tak se na ni zaměřme. Hlavním motorem MSI Claw bude minimálně v jedné z konfigurací procesor Intel Core Ultra 7 155H, spadající do nově vydané rodinky Meteor Lake. Že bude handheld pravděpodobně disponovat modrým čipem, jsme uvedli už v aktualizaci čtvrtečního článku.

Čip je vybaven 16 procesorovými jádry, 22 výpočetními vlákny a 24MB L3 cache. Co se týče frekvencí, v základu se bavíme o 3,8 GHz, boost takt potom činí až 4,8 GHz. Jako základní TDP Intel uvádí hodnotu 28 W, ale je důležité poznamenat, že jej lze nastavit v rozmezí od 20 W až po skoro šílené 115W MTP (Maximum Turbo Power). Dle uniklých výsledků by mohla být síla procesoru zhruba srovnatelná s tím, co může nabídnout AMD Ryzen Z1 Extreme uvnitř konzole ASUS ROG Ally. Handheld bude mít k dispozici také 32GB operační paměť typu LPDDR5X.

Důležité je zmínit integrovanou grafiku Arc Xe-LPG, která je vybavená osmi Xe jádry. V API OpenCL je schopna dosáhnout podobného výkonu jako desktopová karta Nvidia GeForce GTX 1060 6GB, a pokud je řeč o Vulkan API, GTX 1060 6GB překonává a přibližuje se desktopové Arc A380.

Pro handheldy je v současné době klíčová především cena a výdrž baterie. O ani jedné z těchto dvou oblastí ale prozatím nevíme vůbec nic. Výtvor od MSI se každopádně představí už příští týden na CES 2024, takže na odhalení dalších detailů už nemusíme čekat dlouho.