Konference WWDC se nesla ve znamení důležitých hardwarových i softwarových oznámení, přičemž do první kategorie můžeme zařadit také představení čipu M2 Ultra. Jde o nejvýkonnější SoC současné řady, s nímž se setkáme v těch nejlepších nadcházejících Apple produktech, jako bude nový Mac Pro nebo aktualizace loňského Macu Studio. V databázi benchmarku Geekbench se objevil jeho test, v němž předvedl vynikající multi-core výkon CPU.

Ještě předtím, než se podíváme na samotné skóre a srovnáme jej s jinými procesory, si proveďme rekapitulaci parametrů. M2 Ultra, vyráběný 5nm procesem TSMC, disponuje 24 CPU jádry a 64jádrovou grafickou jednotkou. Podporována je až 192GB unifikovaná paměť s maximální propustností 800 GB/s. Během prezentace lákala společnost také na 50% skok v rychlosti renderu videa v Adobe After Effects.

Nyní k onomu testu, jenž proběhl na platformě Geekbench 5, nikoliv novější Geekbench 6. Čip pravděpodobně běžel ve zmíněném Macu Pro a povedlo se mu získat 1 956 bodů v oblasti single-core a 27 945 bodů v multi-core. Dosahuje tedy zhruba o 9 % a 18 % lepších výsledků než jeho předchůdce, M1 Ultra.

Zajímavý je také fakt, že se M2 Ultra dokáže částečně vyrovnat konkurentům z dílen společností AMD a Intel, které jsou navrženy pro klasické high-end desktopy. Single-core výkon má sice o poznání horší, ale v multi-core je schopen překonat jak Core i9-13900K od modrého týmu, tak i Ryzen 9 7950X od toho červeného.

V blízké budoucnosti by se snad mohl také objevit test M2 Ultra v disciplíně Metal, která měří výkon grafického jádra. Co se ale týče procesoru, je pěkné vidět, že se skóre skutečně někam posunulo, a stejně tak jsme rádi, že Apple navýšil maximální počet jader z 20 na 24.