Apple na své konferenci WWDC 2023 představil očekávaný čip M2 Ultra. Podle slov společnosti nabídne o 25 % lepší výkon než M1 Max, o 50 % rychlejší render videa v After Effects a je čtyřikrát rychlejší než nejlepší iMac poháněný Intelem. Nový čip disponuje 24jádrovým CPU a 64jádrovým GPU.

Nový procesor samozřejmě nepřichází jen tak. Zamíří hned do dvou produktů. Prvním je aktualizace minulý rok představeného Macu Studio. Jde o malý počítač, který ale navzdory kompaktním rozměrům nabídne velký výkon více než dostatečný pro mnohé profesionální aplikace. Nově si budete moct vybrat jeho varianty s čipy M2 Max a M2 Ultra.

Největší novinkou je ale plnohodnotný desktopový počítač Mac Pro. Ten nabídne špičkový výkon profesionálům, kterým u Mac Studia chybí PCI slot. Bude až třikrát rychlejší než Mac Pro minulé generace poháněný čipy od Intelu.

Ti, kteří na něj mají, ho budou moct doplnit až osmi PCI kartami. Na jeho zádech pak najdou osm Thunderbolt vstupů, dva HDMI a dva USB vstupy. Vedle nich ještě najdete 3,5mm jack na sluchátka.

Mac Studio vás ve variantě s čipem M2 Max vyjde na 59 990 korun, varianta s M2 ultra dokonce na 119 990 korun. Ještě o ligu výš je Mac Pro. Ten vás ve stojící variantě vyjde na 199 990 korun, v ležící na 214 990 korun.