iPhony jsou bezesporu jedněmi z nejoblíbenějších chytrých telefonů, ale i přesto, že nabízí špičkovou výbavu, mají své mouchy. Uživatelé si kupříkladu stěžují na hmotnost, která je zejména u Pro modelů opravdu vysoká. Tento neduh má ale spravit využití nového materiálu, a to docela výrazně, jak prozradil čerstvý únik.

Už dlouho se ví, že dražší dvojice nových iPhonů, čili modely iPhone 15 Pro a Pro Max/Ultra , vymění nerezovou ocel za titan. To se sice s nejvyšší pravděpodobností promítne na ceně, ale zato spotřebitelé dostanou zvýšenou odolnost a právě i nižší hmotnost. Titan může být až o 40 % lehčí, což pochopitelně neznamená, že nové iPhony budou lehčí přesně o tolik, ale rozdíl by přece jen mohl být znát.

Zatímco iPhone 14 Pro váží 206 gramů, jeho nástupce přijde pouze se 191gramovou hmotností, což představuje asi 7% pokles (nebo snížení o 15 gramů). U vlajkového Pro Max, popřípadě Ultra, pak má být pád hmotnosti ještě o něco výraznější – z 240 gramů se sníží na 221 gramů, čili o zhruba 8 % nebo 19 gramů.

Na titan aktuálně sází chytré hodinky Apple Watch Ultra, které debutovaly loni po boku iPhonu 14 a zaměřují se na ty nejnáročnější sportovce. V jejich případě výrobce o využití titanu hlásí, že poskytuje „dokonalou rovnováhu mezi hmotností, robustností a odolností vůči korozi“.

Řada iPhone 15 se má představit už 12. září a spekuluje se, že oproti současné generaci zdraží. Nejvyšší model prý může dostat až o 200 dolarů vyšší cenovku. Cenový nárůst u levnějších kousků jsme pak samostatně rozebírali zde.