Určitě jste slyšeli, že je dobré pro své účty volit silná a unikátní hesla, avšak teď to nejspíš bude ještě důležitější. Generátory hesel postavené na umělé inteligenci totiž zvládnou mnohem snáz rozpoznat typy hesel, které píšou lidé, a optimalizovat tak rychlost prolomení většiny používaných hesel.

Pokud nejste se způsoby prolamování hesel seznámeni, v databázích se ukládají jako tzv. hash neboli smršť znaků, která je s pomocí vašeho hesla vytvořena. Nejde z ní heslo dostat jinak, než ho uhodnout. Takže pokud váš hash z některé z databází unikne, hackeři ještě musí s pomocí specializovaných programů vaše heslo uhodnout.

Nové programy, které hackerům tento proces urychlí, by mohly fungovat na stejném principu jako PassGAN vytvořený týmem bezpečnostních expertů. Software postavený na umělé inteligenci dokáže do minuty uhodnout 51 % hesel z RockYou, služby, jejíž 15 680 000 hesel dříve uniklo. Do hodiny prolomí 65 % hesel, do dne 71 % hesel a do měsíce 81 % hesel.

Běží na generativní kontradiktorní neuronové síti. Pokud vám jméno samotné moc nenapovědělo, dodáme vysvětlení. Tahle síť se vlastně skládá ze sítí dvou. První se snaží generovat hesla co nejpodobnější těm lidským a druhá se snaží mezi těmito vygenerovanými hesly najít ta lidská. Když pak po natrénování necháme hesla generovat jen první část tohoto modelu, získáme dříve zmíněné výsledky.

Nároky na silné heslo jsou stále vyšší, a tak se ujistěte, že jsou vaše hesla opravdu silná, a pokud je to možné, mějte zapnuté dvoufázové ověření. Malé zdržení při přihlašování vám totiž jednou může zachránit účet.