Společnost Meta v poslední době značně investuje do oblasti umělé inteligence, přičemž nemalá část těchto investic směřuje na angažování předních vědců v oblasti AI a vývoj specializovaného hardwaru. Jednou z klíčových oblastí je vývoj čipů, které jsou navrženy k efektivnímu provozu a tréninku AI modelů Meta. Není jistě žádným překvapením, že se těmito kroky snaží Meta dohnat o OpenAI či Google.

Nejnovějším přírůstkem do hardwarového arzenálu společnosti je Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) nové generace, který byl představen den po oznámení nového hardwarového akcelerátoru AI od Intelu. Čip, nástupce loňského MTIA v1, se vyznačuje pokročilou 5nm technologií a poskytuje významně vyšší výkon a větší paměť než jeho předchůdce.

MTIA nové generace, charakterizovaný fyzicky větším designem a zvýšeným počtem procesorových jader, je aktuálně nasazen v 16 data centrech společnosti Meta a nabízí trojnásobně lepší výkon ve srovnání s MTIA v1. Meta uvádí, že efektivita nového čipu je výsledkem testování čtyř klíčových modelů a zdůrazňuje výhody kontroly celého hardwarového a softwarového ekosystému.