Česká cloudová platforma Ulož.to podstoupila nedávno avizovanou proměnu, která dramaticky změnila způsob, jakým služba funguje. Stránka, jež byla dříve známá jako ráj pro piráty, kde si mohl každý bezplatně stáhnout filmy, seriály, knihy, hudbu, videohry nebo další multimediální obsah, nyní funguje jako pouhé osobní úložiště.

Dříve ohlášené změny vzešly v platnost dnes. Domovská stránka Ulož.to nyní vystupuje jako Ulož.to Disk, čímž se jasně drží myšlenky, že jde o cloudové úložiště pro osobní soubory uživatelů. Platformu nyní mohou využívat pouze registrovaní a nahraný obsah nelze sdílet s ostatními ani pomocí odkazu.

Ulož.to vám nyní zkrátka nedovolí stáhnout kterýkoliv soubor, co jste do služby sami nenahráli. Časy, kdy se lidé, kteří nechtěli platit za streamovací platformy nebo multimédia samotná, okamžitě vydali na Ulož.to, jsou tímto pryč.

Pokud se nyní pokusíte otevřít zvací odkaz k nainstalování souboru, dostane se vám pouze hlášky, že byl onen soubor označen za soukromý. Z tohoto důvodu nyní například nejde získat starší tiskové zprávy Ulož.to ve formátu .docx.

Společnost Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje, se uchýlila k tomuto razantnímu kroku v reakci na regulace směřující z Evropské unie. Za vším stojí takzvaný Akt o digitálních službách (Digital Services Act, DSA). „DSA stanovuje pravidla a povinnosti pro digitální služby, které fungují jako zprostředkovatelé, tedy propojují uživatele se zbožím, službami a obsahem,“ popisuje legislativu Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Děkujeme všem uživatelům za podporu a budeme rádi, když s námi zůstanou i nadále,“ okomentoval změny na platformě jednatel Cloud Platforms Jan Karabina. Ulož.to v tiskové zprávě poznamenalo, že se změny týkají pouze cloudového úložiště Ulož.to Disk. Streamovací služba Ulož.to LIVE totiž podléhá jiné legislativě, a proto si může dovolit nadále fungovat beze změn.

Omezení Ulož.to sklízí smíšené reakce na sociálních sítích a internetových diskuzních fórech. Zatímco mnozí uživatelé změnu vítají, přičemž argumentují nutností chránit autorská práva umělců, jejichž obsah byl na Ulož.to nahrán piráty, jiní jsou zásadně proti. Ozývají se například narážky na údajnou nekvalitu současných uměleckých děl, pro kterou je prý nemá smysl finančně podporovat. Dalším uživatelům ale bude zkrátka chybět možnost sdílet své osobní soubory s ostatními pomocí odkazu.

Komplexnější rozbor celé situace jsme pro vás připravili ve videu níže. Pokud byste si jej raději přečetli, dostanete se k němu přes tento odkaz.