Doba, kdy bylo možné bezplatně stáhnout film, hru, knihu nebo skladbu z českého cloudového úložiště Ulož.to, se už pomalu chýlí ke konci. Platforma totiž k 1. prosinci letošního roku přejde na úplně jiný způsob fungování, než jsme doteď byli zvyklí. V souvislosti se změnami navíc společností rezonují obavy, že služba postupem času definitivně zanikne.

Ulož.to, které jsme mohli znát jako pirátský ráj, bude od začátku příštího měsíce představovat čistě alternativu pro služby typu Disk Google, a to ještě k tomu s výraznými omezeními. Platforma se totiž musí přizpůsobit nejnovějším nařízením Evropské unie, konkrétně pak Aktu o digitálních službách (Digital Services Act, DSA).

Po přechodu na nový systém bude cloudové úložiště Ulož.to Disk k dispozici pouze registrovaným uživatelům. Ti navíc budou moct ve službě nakládat pouze se soubory, jež do ní sami nahráli, a nebudou je moct šířit s jinými osobami pomocí odkazu. Pro všechny, kteří Ulož.to používali k bezplatnému stahování celovečeráků, tedy platforma začne úplně postrádat smysl.

A vzhledem k tomu, že změny vzejdou v platnost už v pátek, se staronový Polda na platformu skoro určitě nedostane (na aféru s Poldou 7 si pamatujeme dodnes).

Je ale otázka, kde bude Ulož.to hledat své nové zákazníky. V době, kdy existují cloudová úložiště typu Disk Google nebo Microsoft OneDrive, které interagují s dalšími kancelářskými aplikacemi a nabízí daleko vyšší počet funkcí (a další navíc neustále dostávají), to bude mít malá česká služba těžké. Byť dosud patřila k nejznámějším webům českého internetu...

„Vždy jsme si pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny. Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. 12. 2023 výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk,“ okomentoval aktuální situaci Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje.

„Vše na cloudovém úložišti zůstává, obsah bude však přístupný pouze těm uživatelům, kteří ho na úložiště nahráli. Pokud za nových podmínek nebudou mít platící uživatelé zájem službu nadále využívat, mohou své účty ukončit, nebo převést na bezplatnou verzi. V takovém případě jim budou vráceny zbylé předplatné či kredity,“ vysvětluje Ulož.to v tiskové zprávě.