Analytici z týmu Jona Peddieho přináší informace o trhu s počítačovými grafickými kartami. Procentuální propad dodávek ve čtvrtém kvartálu loňského roku byl ještě daleko horší než v tom třetím, o němž jsme tehdy informovali zde. Celkově se došlo k závěru, že meziroční propad v Q4 2022 činí 38 %.

V tomto období bylo celkově dodáno 64,2 milionu jednotek. Trend ze třetího čtvrtletí se přitom v řadě ohledů zase opakuje. Nejvíce postižené jsou opět notebookové grafické karty, kterým podařilo pokořit nově nastavený „rekord“ a jejich dodávky byly o 43 % nižší než v Q4 2021. To mimochodem představuje nejvýraznější propad od roku 2011. Celkové dodávky grafických karet, jež zahrnují trojici nejvýznamnějších výrobců (Nvidia, AMD a Intel) poklesly o 24 %.

Jak už jsem naznačil, Q4 2022 ve srovnání s Q3 téhož roku je tak trochu tragédie. Dodávky se propadly všem výrobcům, celkový počet byl o 15,3 % nižší. S nejvýraznějším poklesem se potýkal Intel, u něhož se snížila poptávka o 16,5 %. V závěsu za ním je AMD s 12,7% ztrátou a nejlépe, byť stále ne slavně si vedla Nvidia, jež dodala o 11,7 % grafických karet méně.

Co se týče tržního podílu, Nvidia oproti třetímu kvartálu 2022 posílila o jedno procento, které sebrala Intelu, jenž ale stále s přehledem v této pomyslné soutěži vítězí, jelikož 71 % grafických karet v počítačích je právě jeho. Nutné je ale myslet na to, že rozhodně nejde hlavně o dedikované karty Intel ARC, nýbrž převážně o ty, které jsou integrované v procesorech. AMD se stále drží na 12 %.

Přestože se Nvidia stejně jako AMD a Intel potýkala s poklesem dodávek, je dobré zmínit, že po finanční stránce si tak špatně ve srovnání s Q3 2022 nevedla. Ba naopak, od té doby její výdělky stouply o 2 %. Meziroční pokles je ale i tak 21%.

AMD, na rozdíl od Nvidie, hraje velkou roli i v oblasti desktopových procesorů, a tak bude lepší zúžit jeho finanční výsledky pouze na herní sekci. Tam bylo ve čtvrtém kvartálu dosaženo 1,6 miliardy dolarů v tržbách, což představuje asi 7% meziroční pokles. AMD samo v tiskové zprávě vysvětluje, že je to způsobeno právě horšími prodeji grafických karet.