TikTok podal v pondělí žalobu k okresnímu soudu ve státě Montana proti zákazu oblíbené sociální platformy. Případ byl postaven proti generálnímu prokurátorovi státu Austinu Knudsenovi.

Guvernér Montany podepsal zákon minulý týden, tedy jen jeden měsíc poté, co prošel státním zákonodárným sborem. O této zprávě jsme vás informovali zde. Nově přijatý zákon zakazující platformu TikTok v americkém státě Montana se setkal s okamžitým odporem. Skupina tvůrců se rychle obrátila na soud se státem a prohlásila nové nařízení za v rozporu s ústavou. TikTok nyní podává proti státu vlastní žalobu, argumentuje stejnými tvrzeními a tvrdí, že montanský zákon porušuje první dodatek Ústavy Spojených států.

V žalobě TikToku se uvádí: „Montanský zákaz omezuje svobodu slova v rozporu s Prvním dodatkem, je v rozporu s ústavou USA z dalších důvodů a je vyloučen federálním zákonem.“

Zákon zakazuje platformě ByteDance provozovat svou službu ve státě Montana a zároveň znemožňuje obchodům s aplikacemi Apple a Google nabízet aplikaci TikTok ke stažení.