Montana se stává průkopníkem v USA, jelikož jako první stát zakazuje oblíbenou aplikaci pro sdílení videí, TikTok. Guvernér Greg Gianforte, člen Republikánské strany, podporoval tento kontroverzní zákon, který se má začít uplatňovat od 1. ledna příštího roku. Gianforte zdůraznil, že tímto krokem chrání občany Montany před potenciálním sledováním ze strany Čínské komunistické strany.

Navzdory tomu, že aplikaci využívají ve státě Montana stovky tisíc lidí, nový zákon již nepovolí její nabídku v aplikacích obchodů. Ti, kdo již aplikaci mají, budou moci pokračovat v jejím používání. Technologické kolosy jako Apple a Google však mohou být pokutovány, pokud by TikTok v Montaně nadále nabízeli.

TikTok, patřící pod čínskou společnost ByteDance, se stal v poslední době předmětem zkoumání mnoha vlád po celém světě. Důvodem jsou obavy, že by data mohla být předána čínské vládě. Ačkoli ByteDance opakovaně popírá jakoukoli kontrolu ze strany čínské vlády, existuje široký konsensus napříč politickým spektrem v USA, že TikTok může představovat bezpečnostní hrozbu.

Přestože TikTok už protestoval proti tomuto kroku a prohlásil, že je v rozporu s právy občanů Montany garantovanými prvním dodatkem americké ústavy, očekává se, že se společnost proti zákonu ještě odvolá u soudu.