Britský regulační úřad pro ochranu osobních údajů (ICO) udělil společnosti TikTok pokutu ve výši 12,7 milionu liber, což je zhruba 350 milionů korun. Důvodem jsou mnohá porušení zákonů o ochraně osobních údajů, včetně nevhodného zacházení s osobními údaji dětí. Podle informací ICO v roce 2020 TikTok umožnil až 1,4 milionu dětem mladším 13 let používat aplikaci, což bylo v rozporu s jeho vlastními pravidly.

Společnosti, které poskytují služby dětem mladším 13 let, musí získat souhlas rodičů nebo zákonných zástupců dětí. Sociální síť TikTok to neudělala, ačkoliv podle regulátora měla vědět, že děti mladší 13 let používají tuto platformu.

To samozřejmě není nijak překvapivé, protože v dnešní době si může úplně každý nastavit falešné datum narození, aniž by se tím provozovatel sociální sítě nějak podrobněji zabýval...

Britský regulační úřad navíc zjistil, že společnost nepodnikla dostatečné kroky k nalezení a odstranění nezletilých uživatelů z aplikace, přestože někteří vedoucí zaměstnanci vyjádřili obavy ohledně této problematiky. Mezi květnem 2018 a červencem 2020 TikTok porušil několik ustanovení britského obecného nařízení o ochraně osobních údajů.

Společnost TikTok se nedávno dostala do středu pozornosti regulačních orgánů po celém světě kvůli obavám týkajícím se soukromí a bezpečnosti. Vlády po celém světě postupně zakazují používání aplikace na vládních postech a vyšších úřadech. Například ve Spojených státech proto před tamním Kongresem svědčil generální ředitel platformy Shou Chew, o čemž jsme informovali zde.