Vlajkový smartphone OnePlus 11 už je oznámen docela dlouhou dobu. Začátkem ledna debutoval na čínském trhu a zhruba měsíc nato dorazil i k nám do Evropy. Teprve nyní se však konečně dočkáváme testu odolnosti od renomovaného tvůrce Zacka Nelsona z kanálu JerryRigEverything, který své pokusné telefony nikdy nešetří.

Tento konkrétní test byl velice očekávaný, a to z jednoho hlavního důvodu. Poslední vlajkové lodi od OnePlus – OnePlus 10 Pro a OnePlus 10T – totiž dopadly naprosto katastroficky. Jakmile se je Zack pokusil zlomit, obě se rozdělily na dvě poloviny v oblasti pod kamerovým modulem. Ze strany OnePlus to tedy byl jakýsi konstrukční přešlap, byť mu to nelze vyčítat úplně. Je totiž dost možné, že konstrukce druhého smartphonu byla navržena již v době toho prvního a po zveřejněných testech už s tím nešlo nic moc dělat.

Když to trochu přeženu, na novém testu OnePlus 11 prakticky závisí reputace společnosti. Nalejme si čistého vína – který výrobce by chtěl nést titul toho, komu se povedlo navrhnout tři vlajkové smartphony tak špatně, že je Zack Nelson dokázal zlomit.

Nyní už znáte všechny důležité okolnosti, a tak se můžeme detailněji podívat na zoubek samotným výsledkům testu. Jako vždy se začíná u zkoušky odolnosti displeje, který Zack obvykle poškrábe různě tvrdými materiály. OnePlus nasadilo na obrazovku plastovou ochrannou fólii, kterou YouTuber pochválil, sundal a pak se vydal na ničení obrazovky jako takové. Ta je pokryta sklem Gorilla Glass Victus, o němž se říká, že je nejodolnější na scéně. Škrábance se tedy objevily až po drhnutí materiálem o tvrdosti 6 dle Mohsovy stupnice.

Displej nezklamal ani v tradičním testu se zapalovačem, kdy Zack drží několik desítek sekund telefon pod plamenem. OnePlus 11 pod ním zůstal padesát sekund a na obrazovce se neobjevily žádné artefakty (poškozené pixely apod.). Jediný zádrhel nastal o snímače otisků, který je zabudovaný pod displejem. Zprvu působil kvalitně, avšak jakmile Zack poškrábal obrazovku v oblasti, kde se nachází, přestal otisky rozpoznávat úplně, což se u jiných telefonů bůhvíjak často nestávalo.

Boční rámečky telefonu jsou kovové, zatímco zadní strana je pokrytá elegantně lesknoucím se sklem. Na první pohled vypadá odolně i kamerový modul se třemi snímači Hasselblad, jenž je rovněž chráněn sklem.

Pak přišel moment pravdy. Podařilo se Zackovi přelomit OnePlus 11 stejně jako jeho předchůdce? Už vás nebudu dále napínat. Telefon tentokrát nezklamal tolik, byť se po ohýbání začaly tvořit praskliny na skle, které pak bylo možné rozšiřovat po celé ploše pouhým zatlačením rukou.

Letos tedy vlajka od OnePlus náročný test Zacka Nelsona přežila. Tvůrce však doporučuje, abyste si při její koupi rovnou sehnali i kryt na zadní stranu.