Výzkumíci firmy Uptycs identifikovali nový malware, který napadá Mac počítače. Podle toho, jak funguje, dostal přezdívku MacStealer. Ukrást totiž dokáže nejrůznější soubory, hesla i údaje vaší platební karty. Napadnout dokáže počítače poháněné čipy série M přímo od Apple i ty poháněné Intelem, a to od MacOS verze Catalyna. Máme ale i dobré zprávy. Pokud nejste úplný technický analfabet, není prakticky možné si software do počítače pustit.

Výzkumníci totiž malware našli v aplikaci pojmenované „Weed“ (v překladu tráva) s ikonkou marihuany. Vyhnout se jí tak není těžké. Přesto je možné, že bude stejný software vkládán i do něco důvěryhodnějších aplikací. Často se mohou podobné viry rozšiřovat v pirátských kopiích jinak zpoplatněných aplikací. Vždy je tedy dobrý nápad tyto aplikace získávat oficiální cestou.

Potom, co otevřete zavirovaný soubor s koncovkou .DMG, vás systém požádá o zadání hesla. Pokud tak učiníte, dáte malwaru přístup k vašemu počítači. Tento vir poté postahuje data z prohlížečů Google Chrome, Firefox i Brave a přečte soubory s koncovkami .txt, .doc, .jpg i .zip. Tohle všechno pak vloží do jednoho .zip souboru a odešle hackerům, kteří poté vaše soubory analyzují.

I u tohoto viru je pravděpodobné, že ho Apple brzy eliminuje bezpečnostní aktualizací.