Tchajwanské ministerstvo pro ekonomické otázky rozhodlo, že se do Ruska nebudou vyvážet některé strategické technologické produkty. Na seznamu zákazů jsou i čipy. Právě firma TSMC z této východoasijské země je jedním z největších vývozců čipů na světě.

Reakce na invazi v tomto případě nezahrnuje pouze konec vývozu čipů samotných. Do Ruska a Běloruska nezamíří ani technologie, díky kterým by bylo možné architekturu čipů zkoumat a vytvořit na základě ní vlastní funkční repliky. Jde třeba o elektronové mikroskopy.

U čipů se nejedná o kompletní zákaz, omezuje se pouze výkon těch, které do zemí porušujících mezinárodní právo zamíří. Konkrétně jde o limit 5 GFLOPů. Jen pro kontext, přenosná konzole Nintendo 3DS z roku 2011 má výkon 4,8 GFLOPu.

Čipy dále nesmí mít více než 144 pinů či externí spojení s přenosovou rychlostí přesahující 2,5 MB/s. K tomu nesmí frekvence vyvážených čipů přesáhnout 25 MHz. Třeba Intel Core i5-11400 má frekvenci 2 600 MHz a přenosovou rychlost až 50 000 MB/s, nejde ale samozřejmě zdaleka jen o čipy do počítačů.

Rusko má s čipy problém už od začátku invaze. Hned po něm totiž do země své výrobky přestalo prodávat třeba AMD, Intel nebo IBM. Rusko se tak snaží buď vyrábět čipy na své zastaralé 90nm architektuře, nakupovat je ilegálně nebo využívat čipy v domácích produktech.