Během halloweenského speciálního eventu Apple vydal (nejen) novou generaci MacBooků Pro, která spoléhá na pokročilé čipy řady M3. Dočkali jsme se debutu hned tří SoC, a to konkrétně M3, M3 Pro a M3 Max, jejichž specifikace jsme vám podrobněji popsali v tomto článku. Na posledního člena portfolia si ale ještě pár měsíců počkáme.

Jak je pro nejhodnotnější společnost světa dobrým zvykem, vydání nejvýkonnějšího Ultra čipu je plánováno na termín měsíce vzdálený od data vypuštění zbytku rodinky. Z nejnovější zprávy analytické společnosti TrendForce vyplynulo, že by se procesor M3 Ultra mohl dostavit někdy v polovině tohoto roku. Ve srovnání s některými dřívějšími prognózami je toto tvrzení vcelku optimistické. Kupříkladu renomovaný insider Mark Gurman totiž dříve uvedl, že M3 Ultra dorazí nejdříve na konci roku 2024.

Podle TrendForce bude 3nm čipset M3 Ultra vyráběn technologií N3E od tchajwanského giganta TSMC. Stejného procesu by měl využít také A18 Bionic anebo konkurenční SoC, jako například Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 anebo MediaTek Dimensity 9400. Ta ale vyjdou výrazně později.

Co se týče zařízení, do kterých M3 Ultra zamíří, TrendForce ve zprávě zmiňuje pouze počítač Mac Studio. To může znamenat, že letos vůbec nevyjde vyhlášené „struhadlo“ Mac Pro, určené pro ty nejnáročnější uživatele.

Pokud do této skupiny patříte, čekání na M3 Ultra by se přece jen mohlo vyplatit. Nehledě na to, zda Mac Pro vyjde, nebo nikoliv, můžeme od procesoru očekávat naprosto brutální výkon, jelikož je pravděpodobné, že půjde v podstatě o dva M3 Max čipy spojené k sobě.