V posledních týdnech se spekuluje o možném nedostatku grafických karet Nvidia GeForce RTX 40. Prvně vyplynuly na povrch zvěsti o umělém zaškrcení dodávek a následně přišel známý insider s tvrzením, že byla zastavena výroba. Nyní diskuze pokračují, neboť čínské zdroje hovoří o omezení dodávek desktopových modelů Ada Lovelace ve prospěch mobilních GPU.

Podle známého technologického serveru MyDrivers, na jehož článek upozornily servery Hardware Times a TechRadar, se má Nvidia začít více soustředit na notebookovou scénu. Pakliže je překlad z čínštiny správný, mluví se o „záchraně“ trhu s laptopy, který je daleko méně populárnější než ten počítačový.

Klíčové je, že Nvidia nezvyšuje výrobu notebookových GPU, ale pouze vyrovnává dodávky mobilních a desktopových karet. Jinými slovy: čipy, které měly být původně použity pro grafické karty do stolních počítačů, zamíří do notebooků.

Právě z toho lze tedy vyvodit, že časem může dojít k nedostatku zásob desktopových modelů Ada Lovelace. MyDrivers po strojovém překladu výslovně píše: „Proto je ve třetím čtvrtletí vysoká pravděpodobnost, že grafická karta řady RTX 40 bude opět vyprodána.“

MyDrivers ale současně uvádí, že modely RTX 4060 a RTX 4070, jež mají být aktuálně populárnější, se budou na pulty obchodů dostávat více. Nicméně, bude na partnerech Nvidie, aby řádně kontrolovali nabídku a zajistili vyváženost dodávek v každém měsíci.