Situace kolem grafických karet Ada Lovelace, které se od samého začátku potýkaly s nižší poptávkou, než se očekávalo, se stává ještě složitější. Podle zdrojů renomovaného insidera Moore's Law Is Dead Nvidia zastavila výrobu modelů GeForce RTX 40. Maloobchodní prodejci si navíc stěžují na nedostatek zboží.

Ano, karty RTX 40 se sice prodávají hůř, než by dle dřívějších prognóz měly, ale přesto to neznamená, že o ně nejeví zájem vůbec nikdo. Bohužel, i menší zájem je údajně složité uspokojit. Alespoň to tedy tvrdí jeden z prodejců, který s YouTuberem a leakerem komunikuje.

„Zatímco se RTX 4080 a RTX 4090 neprodávají ve srovnání s předešlou generací tak dobře, stále je tady každý týden pár lidí, kteří do naší prodejny přijdou [významný obchod] a o jednu si řeknou, avšak poslední dobou pro ně nemáme ani jeden kus. Zkrátka už nedostáváme téměř žádné high-endové Ada Lovelace karty,“ uvedl.

Nedostatečné množství jednotek ale s nejvyšší pravděpodobností souvisí s umělým škrcením dodávek, o kterém jsme vás samostatně informovali zde. Takový problém už nastal kupříkladu v Číně, kde roste cena RTX 4060 Ti, ačkoliv o ní rozhodně není tak velký zájem.

Leaker také odhalil svědectví dalších osob seznámenými s okolnostmi, z nichž vyplývá, že Nvidia pravděpodobně zastavila výrobu modelů GeForce RTX 40. Jeden ze zdrojů uvedl:

„Všichni jsme téměř zastavili výrobu GPU RTX 4000. Technicky, stále mám otevřenou linku pro každé SKU, ale to je kvůli dohodám s TSMC, které nás k tomu prakticky nutí. Výroba Lovelace v podstatě hibernuje, zatímco my doslova přesouváme tolik 4nm kapacity, kolik nám TSMC dovolí.“

Další zdroj pak naznačil, že se Nvidia primárně soustředí na grafický superčip H100, který je určen pro práci se strojovým učením a využívá se k trénování komplexních modelů umělé inteligence. Kvůli masivní poptávce je GPU tohoto typu v poslední době opravdu nedostatek a jejich ceny prudce rostou.

Obávat se nedostatku zboží ale pravděpodobně není nutné. Zatím. Nvidia má velkou spoustu kusů vyrobenou z předešlých měsíců a údajně se jedná o zásoby, které dalších několik měsíců vydrží.

Všechny tyto informace ale bude lepší vzít s nadsázkou, neboť nejsou oficiálně potvrzené.