Už jsou to více než dvě měsíce od doby, kdy Nvidia uvedla na trh grafickou kartu GeForce RTX 4060 Ti 8GB. Nicméně, teprve v polovině současného měsíce debutovala 16GB varianta, jež disponuje totožným čipem, ale snaží se de facto umlčet ty, kteří si stěžují na slabou kapacitu VRAM v případě nové generace Ada Lovelace. Nyní se objevují zprávy o nedostatku zásob.

Ten ale rozhodně není způsoben tím, že by se zákazníci po nových kartách prahnuli tak moc, až se dospělo k nedostatku zásob. Spíš naopak, některé modely se už nyní prodávají pod doporučenou cenu, a to dokonce i v evropských obchodech. Samotným výrobním partnerům Nvidie mělo být doporučeno, aby snižovali ceny i v zemích mimo Čínu.

Právě z této asijské velmoci přišly ony informace o nedostatku zásob, které jsou ještě doprovázené tvrzením, že Nvidia tento problém vytváří sama a uměle. Prudké snížení cen totiž údajně může vést k dalším škodám společnosti ve formě příjmů, uvádí server Wccftech, který zprávy z čínského fóra cituje.

Na tamním prodejním portálu JD.com se grafická karta Nvidia GeForce RTX 4060 Ti 8GB dokonce prodává s vyšší průměrnou cenou než původně, což je obzvlášť u současné generace neobvyklé. Aktuálně je k mání za 3 299 jüanů, zatímco dříve to bylo 3 199 jüanů. Rozdíl tedy je přibližně 300 Kč v přepočtu.

Grafické karty nové generace, zejména ty, které spadají do nižší třídy, nenabízí takový výkonnostní nárůst, aby se potenciálním zájemcům za současnou cenu vyplácely. Navíc, 16GB model je absurdní v tom, že sice nabízí vyšší operační paměť, ale ta nejenže nabízí pouze minimální zlepšení oproti 8GB verzi, ale zároveň výrazně zvyšuje cenu. V důsledku toho jsou některé modely dostupné za vyšší cenu než RTX 4070, která poskytuje o poznání vyšší výkon.