SpaceX, společnost vedená Elonem Muskem, si upevňuje svou pozici jako lídr v rámci vesmírného průmyslu, a to díky několika nedávným úspěchům.

Nejnovějším z nich je sedmnáctý úspěšný vzlet a návrat rakety Falcon 9, což je rekordní počet v historii kosmických letů. Tento úspěch je klíčovým krokem k dosažení cíle společnosti v oblasti znovupoužitelnosti raket. Ta by mohla výrazně snížit náklady na vesmírné mise a udělat vesmírnou cestu cenově dostupnější.

Dalším významným úspěchem je růst počtu uživatelů satelitního internetového připojení Starlink – ten aktuálně přesáhl hranici dvou milionů. Tento úspěch je o to pozoruhodnější, neboť Starlink je stále ve fázi beta testování. Společnost má ambiciózní plány na rozšíření pokrytí a zvýšení rychlosti internetového připojení, což by mohlo znamenat revoluci v oblasti globálního připojení.

Kromě toho SpaceX oznámila plány na další misi, která by měla zahrnovat první pilotovaný let na Měsíc. Tento plánovaný let by mohl otevřít dveře k komerčnímu využití kosmického prostoru, což by mohlo přinést nové příležitosti nejen pro vědu, ale i pro průmysl.

SpaceX se ale potýká také s neúspěchy. Za poslední dva měsíce měla společnost ztratit 200 satelitů zajišťujících funkčnost zmíněné sítě Starlink. Samostatně jsme vás o tom informovali zde.