Nedávno vydaná řada Google Pixel 8 po mnoha letech konečně přešla na výkonnější procesor. Namísto úplně zastaralého Tensoru G2 se tak setkáváme s jeho nástupcem, Tensor G3. Ten je i tentokrát vyvíjen ve spolupráci se Samsungem, ale přestože nabízí znatelný výkonnostní nárůst oproti předchůdci, na konkurenci pořád nestačí (více zde). Jeho výkon měl ale být původně vyšší, než ve skutečnosti je.

Google nedávno zveřejnil zdrojový kód telefonů, což neuniklo známé leakerce Kamile Wojciechowske, která už v červnu, tedy s velkým předstihem, zveřejnila specifikace Tensoru G3. Ve svém článku pro portál Android Authority ale tehdy hovořila o vyšších frekvencích, než jsme nakonec dostali, a tak mnozí mohli považovat její tvrzení za výmysl. Teď se ale ukazuje, že v době, co s informacemi přišla (popřípadě chvíli předtím), Google skutečně experimentoval s vyššími takty.

Hlavní jádro Cortex-X3 mělo běžet na 3,0GHz frekvenci, čtveřice jader Cortex-A715 pak na 2,45GHz taktu a menší jádra měla vsadit na frekvenci 2,15 GHz. Nakonec byly ale takty omezeny na 2,95 GHz, 2,35 GHz a 1,7 GHz, což vyplývá z dat zveřejněných v portálu Google Git (viz příspěvek níže).

V Googlu se pravděpodobně rozhodli, že upřednostní lepší energetickou efektivitu před hrubým výkonem, což ocení zejména uživatelé, kterým záleží na výdrži jejich zařízení. Důvod pro snížení taktů ale mohl být i jiný – příčinou klidně mohla být nestabilita nebo třeba přehřívání.

Tensor G3 je pro Pixel 8 klíčový, neboť nepřináší pouze zvýšení výkonu CPU a GPU, ale rychleji pracuje také TPU, které zajišťuje chod nejrůznějších AI nástrojů. A těch je právě u nové vlajkové řady spousta. Zajímají-li vás podrobnosti, přečtěte si náš samostatný článek.