Kromě chytrých hodinek Pixel Watch 2 dnes debutovaly také vlajkové smartphony Pixel 8 a Pixel 8 Pro. Ty lákají především na vylepšené fotoaparáty, jež vyprodukují ještě lepší snímky, než jsme byli dosud z Pixelů zvyklí, pořádně jasný displej nebo nával softwarových vychytávek fungujících díky umělé inteligenci, kterou pohání nový čipset Tensor G3.

V podstatě jsme se dnes nedozvěděli nic moc, co bychom dosud z nejrůznějších úniků neznali. Pixel 8 disponuje 6,2palcovým Actua displejem, který je podle samotného Googlu o 42 % jasnější než obrazovka Pixelu 7. Pro model pak sází na 6,8palcovou obrazovku s technologií Super Actua, která dokáže vyzářit až 2 400 nitů. I na přímém slunečním světle tedy budete moct bez potíží zhlédnout seriál nebo si prohlédnout fotografie.

A když jsem zmínil fotografie, zaměřme se na kamerovou výbavu. Pixel 8 Pro spojil všechny tři své zadní snímače do jednoho modulu ve tvaru pilulky, v důsledku čehož se oproti Pixelu 7 Pro změnil design – dle mého k lepšímu (svůj názor s námi můžete sdílet v komentářích). Co je ale pro mnohé podstatnější, jsou vylepšení senzorů jako takových.

Letošní Pixel Pro nabízí 50Mpx širokoúhlý fotoaparát s velikostí obrazového snímače 1/1,31 palce a clonou f/1,68, od něhož Google slibuje lepší schopnosti pořizování fotek a videí při slabém rozlišení. Hlavní snímač je doprovázen 48Mpx ultra širokoúhlou kamerou, jež nabízí lepší makro zaostření, a 48Mpx teleobjektiv s pětinásobným optickým zoomem a schopností zachytit o 56 % více světla. Na zadní straně Pixelu 8 Pro najdeme také teplotní senzor, jenž způsobilý nejen pro měření teploty okolních předmětů, ale také lidského těla.

Levnější Pixel 8 pak disponuje stejným hlavním snímačem, ale o něco horší ultra širokoúhlou kamerou (pouze 12Mpx rozlišení). Navíc postrádá teleobjektiv.

Při fotografování nebo pořizování videí se ale nemusíte spoléhat pouze na hardware a své dovednosti, nýbrž také na bohatou paletu nových softwarových funkcí. Google třeba představuje novinku, která dokáže měnit výraz v obličeji osob na fotce, nebo experimentální funkci pro manipulaci se zachycenými objekty. Společnost například předvedla, jak lze zakroužkovat i se ženou sedící před ním a přesunout jej o pár metrů doprava. Uživatele, kteří chtějí natáčet co nejkvalitnější videa telefonem, pak potěší Audio Magic Eraser neboli vychytávka pro utišení nežádoucích zvuků v pozadí.

Pro obecné používání telefonu pak přichází AI funkce jako hlasové zadávání s automatickým rozpoznáním jazyku, kterým hovoříte. Navíc můžete během svého výkladu přepnout z jednoho jazyka do druhého a Pixel 8 si to uvědomí. Google tvrdí, že to jeho nové vlajkovky dovedou jako jediné smartphony na světě.

Snad za všemi těmito AI funkcemi stojí kromě komplexních modelů také nový procesor, Tensor G3, který Google vyrobil ve spolupráci se Samsungem. Dostává rychlejší procesorová jádra, vylepšené GPU a také novogenerační TPU modul, jenž se stará právě o strojové učení a práci s umělou inteligencí.

Další důležitou vlastností generace Pixel 8 je sedmiletá podpora, do níž jsou zahrnuty softwarové aktualizace, bezpečnostní záplaty a takzvané Feature Drops, v rámci nichž bude Google přinášet další nové funkce (podobné těm, které jsme vám popsali výše).

CENA A DOSTUPNOST

Stejně jako Pixel Watch 2 budou i nové smartphony k dostání od 12. října. Už nyní jsou ale otevřené předobjednávky.

Co se týče jednotlivých cenových variant, Pixel 8 v Německu začne na 799 eurech (19 500 korunách v přepočtu) v konfiguraci 128GB, ale pokud byste chtěli model s dvojnásobným úložištěm, zaplatili byste 859 eur (21 000 Kč korun v přepočtu). Smartphone je dostupný v šedé, černé a růžové.

Pixel 8 Pro začíná na 1 099 eurech (26 800 korunách v přepočtu) ve 128GB variantě. Model s 256GB pamětí pak vyjde na 1 159 eur (28 300 korun v přepočtu) a verze 512GB stojí 1 299 eur (31 700 Kč v přepočtu). Telefon bude nabízen v modré, černé a porcelánově béžové barvě.