Už zítra Google konečně představí vlajkové smartphony řady Pixel 8. Právě nyní tak nejspíš čtete jeden z posledních „leak článků“, které se jimi zabývají. Jakmile totiž budou všechny podrobnosti oficiálně prozrazeny, nebude nadále důvod rozplývat se nad uniklými marketingovými materiály nebo spekulacemi o ceně či parametrech. Teď se ale po delší době zaměřme na jednu z hlavních novinek modelů Pixel 8 a Pixel 8 Pro – zbrusu nový čipset Tensor G3.

Jak bude mnohým z vás známo, Google si své čipsety vyrábí sám, respektive s pomocí jihokorejského giganta Samsung. Nepoužívá tedy (a v blízké budoucnosti to ani neplánuje) prověřené procesory od firem Qualcomm či MediaTek, na jejichž řešení sází většina Android telefonů. Tensory sice nelze označit za nějakou velkou katastrofu, která by byla na obtíž, ale bohužel, na nejnovější SoC typu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 nebo MediaTek Dimensity 9200+ stále v oblasti výkonu CPU ztrácí. A to docela výrazně.

Podívejme se konkrétně na tento uniklý výsledek z testovacího softwaru Geekbench. V něm dosáhl Pixel 8 Pro, vybavený právě Tensorem G3, 1 760 bodů v single-core výkonu a 4 442 bodů v oblasti multi-core. Vlajkové lodě s procesorem Snapdragon 8 Gen 2 jsou přitom schopny dosáhnout až 1 880 a 5 155 bodů. Tyto výsledky jsou konkrétně o 6,8 % a 16 % lepší.

Nicméně, i tak musíme Google pochválit za to, že konečně přechází na modernější SoC. Z Geekbench výsledků pro loňský Pixel 7 Pro lze totiž usoudit, že byl procesor předešlého Tensoru G2 pomalejší o 20 % a necelých 24 %.

Pokud by vás zajímaly bližší detaily týkající se série Pixel 8, ale nechce se vám čekat na zítřejší představení, můžete si přečíst například tento článek, kde na základě uniklého seznamu parametrů srovnáváme Pixel 8 Pro s jeho levnějším sourozencem.