Podle šéfa jednoho z největších výrobců trackerů je konkurence zdravá, musí prý ale probíhat férově. Apple podle něj využívá toho, že spravuje i operační systém, a tak může nabídnout některé funkce, které Tile zkrátka nemá.

Příkladem může být UWB (ultra-wide band) čip AirTagu, díky kterému nabízí u novějších zařízení Apple přesnou polohu a zvládne vás k zařízení navádět. Právě tento čip ale Apple nechce Tile poskytnout.

Z těchto důvodů chce Tile vyšetřování AirTag a aplikaci FindMy Kongresem.

Přečtěte si také: Apple se přesouvá na osobní roboty

Tyto stížnosti ale nejspíš nejsou úplně nedůvodné. The Washington Post testoval, jak by se zařízení chovalo, kdyby vám ho někdo vložil např. do batohu a mohl monitorovat vaši pozici

Výsledky nebyly nijak úchvatné; zařízení začne „zvonit“ až po třech dnech, a to jen na krátkou dobu; reproduktor jde přitom lehce výrazně ztlumit přelepením zařízení lepící páskou. Pokud by toto stalkování navíc fungovalo v rámci domácnosti, AirTag by nejspíš nikdy nezazvonil, protože by se každý den spároval se zařízením majitele.

Druhým faktorem ochrany před takovou činností jsou upozornění přímo na iPhonu, ty ale nedostanete, pokud používáte mobil s Androidem. Navíc i majitelé „jablíčka“ dostanou jen právě ono upozornění a možnost zařízení prozvonit; možnost precizního nalezení polohy zařízení, kterou má např. jeho majitel, by tak v takových případech mohla chybět.