Renomovaný insider Mark Gurman přichází se svým týdeníkem Power On, ve kterém se zabývá nejnovějšími detaily týkající s Applu. Jeho začátkem rozebírá projev generálního ředitele této společnosti Tima Cooka, jenž byl adresován investorům.

Cookovi byla položena otázka, zda je možné udržet rostoucí průměrnou cenu iPhonů. Kupříkladu v roce 2017, kdy byla na trh vypuštěna řada iPhone X, stál model s nejlepší výbavou 1 150 dolarů, ale loni, když byly vydány iPhony 14, zájemce vyšel nejdražší model na 1 600 dolarů.

Zvýšení ceny není problém. Ve skutečnosti by se spotřebitelé pravděpodobně nechali přesvědčit, aby utratili více,“ míní Cook. iPhone vnímá jako nedílnou součást života lidí, který nám umožňuje nejen telefonovat, ale také platit, ukládat bankovní údaje, ovládat spotřebiče chytré domácnosti nebo mít přehled o zdraví.

„Myslím si, že lidé jsou ochotni se opravdu natáhnout, aby si pořídili to nejlepší, co si v dané kategorii mohou dovolit,“ dodal.

Tato slova přímo nenaznačují jakékoliv nárůsty cen u následujících řad iPhonů, nicméně z výroků Cooka pramení, že další zdražování by mohlo mít ještě smysl. Samozřejmě tedy v případě, že by měli lidé důvod platit, například kvůli novým funkcím a lepší výbavě.

Od Applu se navíc momentálně očekává, že začne dělat větší mezery mezi jednotlivými modely z určité řady. Například iPhone 14 Pro Max se od levnějšího Pro zase tolik neliší, ale u příští generace bychom měli zaznamenat větší rozdíly. iPhone 15 Pro Max/Ultra má být exkluzivně vybaven periskopickou kamerou a to stejné by mělo údajně platit i u přespříští řady (více informací zde). Ve hře je navíc i varianta, že model Ultra nebude pouhou náhradou za Pro Max, ale mohlo by jít o samostatný kousek.