Operační systém Windows, prohlížeč Edge nebo programy kancelářské sady Office ovládl schopný AI pomocník od Microsoftu, jenž nese označení Copilot. Redmondský technologický gigant jej prezentuje jako novogeneračního asistenta s cílem změnit pohled na používání všedního softwaru.

Microsoft chce usnadnit běžné úkony pomocí generativní AI nejen na stolních počítačích, ale i na chytrých telefonech. Copilot byl proto v tichosti spuštěn jako aplikace pro zařízení se systémem Android a již nyní je k dispozici v obchodě Google Play. Pro bezplatný přístup ke komplexním modelům OpenAI typu GPT-4 nebo DALL-E 3 se do nynějška dala použít mobilní aplikace ne příliš oblíbeného vyhledávače Bing.

Copilot byl pro Android spuštěn globálně a nainstalovat si jej tedy mohou i zájemci z České republiky. Kdy aplikace dorazí na App Store, aby ji mohli začít používat také majitelé iPhonů, v současné době není jasné.

Za jednoznačné pozitivum považujeme fakt, že s Copilotem pro Android můžete částečně pracovat i bez přihlášení prostřednictvím Microsoft účtu. Bohužel, účet potřebujete k přístupu ke generátorů obrázků a zajistit by vám rovněž měl možnost vést delší konverzace.

Co se týče funkcí, vývojáři v popisku aplikace zvýrazňují tyhle vlastnosti:

  • [Vytvářejte?] Koncepty e-mailů
  • Vytvářejte příběhy nebo scénáře
  • Shrňte složité texty
  • Vícejazyčný překlad obsahu, korektury a optimalizace
  • Vytvářejte personalizované cestovní itineráře
  • Psaní a aktualizace životopisů úloh

Microsoft se chlubí také funkcí Image Creator, která „dokáže transformovat váš proces navrhování rychlým vytvářením vysoce kvalitních vizuálů z textových výzev, vykreslováním vašich konceptů do úžasných vizuálů, od abstraktních po fotorealistické“.

„Spojením výkonu GPT-4 s nápaditými schopnostmi DALL·E 3 Copilot nejen vylepší váš návrhářský pracovní postup, ale může také pozvednout vaši kreativitu do inspirativních nových výšin,“ píše také Microsoft.