Rusko ve své nekompromisní snaze chránit státní tajemství zakázalo svým vládním úředníkům používat mobilní zařízení od společnosti Apple během pracovních hodin. Tento krok byl podniknut v reakci na rostoucí obavy z potenciálních špionážních aktivit. O této situaci informoval zpravodajský portál Financial Times.

Zpravodajský server dále uvádí, že ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) nedávno údajně odhalila, že iPhony, používané vládními úředníky a diplomatickými pracovníky v zemích NATO, byly infikovány sledovacím softwarem. FSB v červnu zformulovala obvinění vůči Spojeným státům, které údajně v tajné spolupráci se společností Apple vytvářely tento špionážní software. Společnost Apple toto tvrdé obvinění vehementně odmítla.

Ruský příkaz zakazuje vládním úředníkům používat iPhony během pracovních hodin, ale nemění nic na faktu, že si je mohou pro své osobní účely ponechat. Avšak za podmínky, že na těchto zařízeních nezískávali přístup k pracovním e-mailům nebo jakýmkoliv dalším dokumentům souvisejícím s jejich oficiálními povinnostmi.