Po téměř půl století, od roku 1976, se Rusko znovu odhodlalo k misi na Měsíci. Avšak tento ambiciózní projekt narazil na komplikace. Deset dnů po startu, který proběhl 10. srpna, ruská vesmírná agentura Roscosmos oznámila, že sonda Luna-25 ztratila stabilitu a neplánovaně se srazila s měsíčním povrchem.

Hlavním úkolem sondy Luna-25 bylo prozkoumat jižní pól Měsíce, zkoumat tamní vodní led a během roku analyzovat jeho původ a možné spojení s vodními zdroji na Zemi. Kromě toho měla sonda testovat nové technologie a zkoumat měsíční regolit.

Dle původního plánu měla sonda obíhat Měsíc pět dní a 21. srpna na něm přistát. Přestože se misi nepodařilo dosáhnout svého hlavního cíle, Luna-25 stihla zaslat několik snímků, mezi nimiž byl i pohled na Zeemanův kráter poblíž jižního pólu.

Pokud by se Ruské federaci podařilo přistání, stalo by se tak první zemí, která kdy dosáhla jižního pólu Měsíce. Nyní se zdá, že by tuto prestižní pozici mohla získat Indie, jejíž vesmírná mise startovala 14. července letošního roku a plánované přistání je 23. srpna.

V současné době se mnoho zemí po celém světě zaměřuje na vlastní měsíční mise. Spojené státy americké například plánují poslat astronauty na oběžnou dráhu Měsíce v roce 2024 a o rok později tam s nimi i přistát.