Po 47 letech přerušení se Ruská federace chystá znovu vstoupit na lunární scénu s misí Luna-25, což je její první krok k Měsíci od roku 1976. Toto rozhodnutí je součástí ruského úsilí o obnovení své pozice jako dominantní světové mocnosti, zejména v kontextu nedávných událostí na Ukrajině.

Mise Luna-25 má ambiciózní cíl přistát na jižním pólu Měsíce a provádět průzkumy, které by mohly odhalit přítomnost vodního ledu pod jeho povrchem. Objev by mohl mít zásadní dopady na budoucí kosmické mise a kolonizaci Měsíce.

Rusko se tímto krokem snaží znovu potvrdit svou pozici na světové scéně, a to i přes sankce, které mu byly uloženy Západem po invazi na Ukrajinu v roce 2022. Luna-25 navazuje na bohatou historii sovětského kosmického programu, připomínající poslední misi Luna-24 z roku 1976.

Zároveň se Luna-25 ocitá v konkurenčním závodě s indickou sondou Chandrayaan-3, která nedávno vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce. Zatímco indická mise plánuje dosáhnout jižního pólu Měsíce 23. srpna, Luna-25 by měla na Měsíc dorazit o několik dní dříve, což jí dává šanci stát se prvním plavidlem, které na tomto místě přistane.