Nedlouho před zahájením technologického veletrhu CES 2024, který se uskuteční v Las Vegas, Microsoft oznámil novinku pro klávesnice určené notebookům a počítačům s operačním systémem Windows. Novým přírůstkem se stává klávesa Copilot, jež de facto představuje první významnou změnu v designu klávesnic pro Windows za posledních téměř třicet let.

Stejně jako klávesa Windows zjednodušuje přístup k nabídce Start, nově zavedená klávesa Copilot, která nahradí současnou klávesu Menu (ikonka seznamu), okamžitě spustí AI asistenta od Microsoftu pro vykonávání příkazů uživatele. Copilot nabízí přímý přístup k AI technologiím na osobních počítačích.

Copilot

Rychlé zavedení klávesy Copilot může být pro některé překvapivé, ale je v souladu s intenzivním důrazem Microsoftu na umělou inteligenci v minulém roce. Inovace je i na videu výše oznámena jako transformační moment v evoluci Windows, přičemž klávesa Copilot se stává klíčovým bodem pro vstup do AI aplikací na PC.

Podle Microsoftu se klávesa Copilot začne postupně objevovat na jaře a bude také součástí nadcházejících zařízení Surface. Symbolicky představuje klávesa zásadní prvek v budoucí strategii Microsoftu pro Windows.