Poslední roky se hovoří o tom, že Windows už nebude tak čistý, jak ho známe dnes. A pokud jste toho názoru, že je v něm spousta balastu už nyní, doporučujeme vám připravit se na možné horší časy. Microsoft by totiž rád ukazoval reklamy, a to na mnoha různých místech. Občas sice bude propagovat jen své produkty, ale už to může být někdy otravné. Není tedy divu, že nová funkce Windows vyvolává diskuze.

Redmondský technologický gigant začal mezi uživatele Windows 11 rozšiřovat volitelnou aktualizaci 22621.1485, jejíž součástí je něco, čemu firma říká „Notifikace pro účty Microsoft v nabídce Start“. Některým uživatelům se už možná začala objevovat praktická ukázka, která doporučuje, aby si zálohovali své soubory na OneDrive.

Microsoft tento potenciálně rušivý element, který prvně vystupuje jako vykřičník u vašeho profilového obrázku v nabídce Start a teprve po rozkliknutí účtu se ukáže ono oznámení, neoznačuje jako reklamu, byť je prakticky evidentní, že jeho jedinou záminkou není poučit svět o tom, jak je zálohování důležité. Skoro určitě se snaží nalákat další uživatele k pořízení předplatného, které by jim v cloudovém úložišti OneDrive umožnilo využívat více místa.

Aktualizace přinesla i další novinky a opravy chyb:

– Když nastavíte motiv systému Windows na vlastní barevný režim, vyhledávací pole na hlavním panelu bude světlejší.

– Aktualizace vyřešila problém, který se týkal kombinovaného pole Poznámkový blok v Nastavení. Nezobrazovaly se v něm všechny možnosti.

– Microsoft opravil chybu, která způsobovala problémy s kancelářským programem PowerPoint. Některým uživatelům prý přestávala reagovat při použití nástrojů pro přístupnost.

– Opravena byla i chyba způsobující neschopnost funkce Předčítání pracovat s rozevíracími seznamy v Excelu.

– Vývojáři se postarali také o to, aby USB tiskárny nebyly identifikovány jako multimediální zařízení.